„Klubrádió

Egy nappal a miniszterelnöki találkozó előtt ítélte el Orbán korábbi kijelentéseit a brit kormány

27/05/2021 16:50

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor korábbi, muszlim- és bevándorlóellenes nyilatkozatait ítélte el Boris Johnson szóvivője egy nappal a brit és a magyar miniszterelnök találkozója előtt – szúrta ki a 444. A szóvivő azért azt is elmondta: gazdasági szempontból rendkívül fontos az együttműködés a visegrádi négyek (V4) elnöki posztját nemsokára betöltő Magyarországgal.

Orbán Viktor pénteken Londonban találkozik Boris Johnson brit miniszterelnökkel. E találkozóról is kérdezték csütörtökön Johnson szóvivőjét, aki elmondta, hogy mivel az év második felében a magyarok töltik be a V4-ek elnöki posztját, az Egyesült Királyság gazdasága és biztonsága szempontjából rendkívül fontos, hogy együttműködjenek Magyarországgal, írja a Guardian alapján a 444. A szóvivő kitért arra is, hogy a találkozó során Johnson a brit érdekeltségeket fogja a régió figyelmébe ajánlani. 

A brit PA hírügynökség szerint ugyanakkor a miniszterelnöki szóvivő elítélte Orbán Viktor korábbi, muszlimokra és bevándorlókra vonatkozó kijelentését. A magyar miniszterelnök évekkel ezelőtt „muszlim inváziós erőkről” beszélt, a migránsok érkezését pedig méreghez hasonlította. 

A szóvivő erről azt mondta, hogy nem térnek ki emberi jogi kérdések feltevése elől, és hogy ezeket a konkrét megnyilatkozásokat Boris Johnson elítélte, mert megosztóak és tévesek.

(Kiemelt kép: Flickr.com)