„Klubrádió
A lényeg

Jeszenszky: Káros volt Orbán dallasi beszéde, mert csak a trumpistáknak udvarolt

10/08/2022 13:46

| Szerző: Klubrádió

Egy kisebb ország esetében nem jó stratégia, ha a politika mindent egy lapra tesz fel. Ha minél pozitívabb képet szeretnénk Magyarországról kialakítani úgy, hogy az nem csak egy szűk csoportra korlátozódik, akkor Orbán Viktor dallasi beszéde káros volt – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a hvg360-nak. A trumpisták üdvözlik és tapsolnak neki, de hosszú távon nem túl bölcs, ha Magyarország miniszterelnöke egy vitatható személy és irányzat mellett horgonyoz le – tette hozzá.

Jeszenszky Géza a hvg360-on Orbán Viktor texasi CPAC-en elmondott szavait értékelte. Úgy fogalmazott: a miniszterelnök a tusnádfürdői beszédhez képest, amiben elég szörnyű dolgok voltak, itt nem mondott olyan eget rengetőket. „Udvarolt a jól vagy rosszul felmért – nem éppen szép számú – közönségének. Nem a kongresszusban, még csak nem is a republikánusok konvencióján beszélt, hanem egy, a republikánusokhoz kötődő, szélsőségesnek tekintett csoport konferenciáján”.

Hozzátette: ha – logikusan – minél pozitívabb képet szeretnénk Magyarországról kialakítani úgy, hogy az nem csak egy szűk csoportra korlátozódik, akkor a beszéd káros volt. A híre a jelenlevőkön túl másokhoz is eljut, köztük a republikánus párt nem trumpista köreihez is. A mai amerikai kormányzatot pedig mégiscsak a demokraták vezetik. A volt külügyminiszter szerint ugyanis Trump újabb elnöki ciklusára egyre kevesebb az esély, még ha a félidős választások után a republikánusok erősödnek is. „Ha pedig ez a váltás nem következik be, akkor inkább a rossz hírünket keltette a beszéd”.

Ha a republikánusok győznek, de nem a trumpista vonal kerekedik felül, arra azt mondta: egy kisebb ország esetében nem jó stratégia, ha a politika mindent egy lapra tesz fel. Trump elnökként sem törekedett rá, hogy nemzetegyesítő legyen, még a republikánus pártot sem egyesítette. Kockázatos tehát csak rá és erre az irányzatra tenni. „Ők üdvözlik és tapsolnak neki, de hosszú távot nézve nem túl bölcs, ha Magyarország miniszterelnöke egy vitatható személy és irányzat mellett horgonyoz le. Mert ha a számítás nem jön be, az különösen káros lesz, és sokáig emlékezni fognak rá” – ismételte meg.

Szerinte akárki is lesz a következő amerikai elnök, valószínűleg nem hagy fel Ukrajna sokrétű támogatásával, a Kínával való rivalizálás pedig biztosan folytatódik, legfeljebb a hangnem és a módszerek változhatnak. Tehát bármilyen amerikai vezetés alakul ki a következő években, annak szemében Magyarország orosz- és Kína-barát politikája komoly rossz­pont lesz – mondta az interjúban a volt washingtoni nagykövet.

(Kiemelte: MTI/Bruzák Noémi)