„Köszönjük,
A lényeg

Ismét Wagner zsoldosokat küldene Oroszország az ukrán frontra

28/05/2024 11:19

| Szerző: Klubrádió

A brit védelmi minisztérium értesülései szerint számos tapasztalt zsoldosegységet vezényelt át Moszkva Afrikából az ukrán frontra, köztük a Wagner csoporthoz köthető egységeket is – erről számol be a Business Insider.

A lap idézi a hírszerzés jelentését, amely szerint a lépéssel Oroszországnak az észak-harkivi offenzíva megerősítése lehet a célja.

Ukrajnai háború – Wagner-csoport
 
Wagner-zsoldosok Rosztovban
 
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij
Fotó: Arkagyij Budnyickij
 

Az egykori Wagner-vezér,  Jevgenyij Prigozsin tavalyi rejtélyes repülőgép-balesetét követően egyébként a szervezet sokat vesztett jelentőségéből, és mára gyakorlatilag teljesen az orosz védelmi minisztérium irányítása alá került.