„Klubrádió
A lényeg

Ismét hibásnak mondja a Mol a finomítóját

1/12/2022 07:43

A százhalombattai olajfinomító az idén szinte állandóan javításra szorult, erre hivatkoznak, amikor az országban egyre több helyen kialakuló - az ársapkás, ezért veszteséges benzin és gázolaj - hiányt indokolják, és hogy a Mol miért nem tud elég üzemanyagot szállítani a benzinkutaknak. A Mol december másodikára tervezte a javítás végét a Dunai Finomítónál (DuFi), de újabb repedést találtak, így ez a dátum nem tartható, írja a kormánypárti Index. Bár a Dufi folyamatosan üzemel, de csak csökkentett kapacitással.

A Mol Dunai Finomítója Százhalombattán
 
A Mol Dunai Finomítója Százhalombattán
 
Százhalombatta, 2022. május 24. Szivattyúállomás műszerterme az Adria kőolajvezeték fogadópontjánál a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

  • Az idén egyszer leállt a finomító karbantartás miatt, amit a háború miatt tavaszról július végére halasztott az olajcég.
  • Aztán szeptember 18-án újraindult, de nem teljes kapacitással.
  • Azóta volt üzemzavar is, és az olajtársaság szerint a nagyszerviz még mindig tart, írja a Hvg.hu.

Tehát ez az oka az ország benzinkútjain tapasztalható "részleges és időleges" üzemanyaghiánynak, illetve a  Mol az üzemanyag-ársapka miatt drasztikusan visszaesett importot is emlegeti, ami szerintük rengeteg új autóst hajtott a kútjaikra.

A benzikutasok a kormány szerint hergelik az embereket.