„Klubrádió
A lényeg

Így néz ki a politikusok vagyoni önbevallása

1/02/2023 09:32

| Szerző: Klubrádió

Éjfél után közzétették a kormánytagok és parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, amit a november 1-jén fennálló állapot szerint kellett kitölteniük. Hogy mennyire fedi a valós helyzetet az önbevallásra építő rendszer, az most nem témája ennek a cikknek. Előbb néhány ellenzékivel kezdünk, a cikk végén a nagyvadak szerény jövedelméről olvashatnak.

Mint megtudhattuk, Hadházy Ákos független képviselő a szekszárdi háza és a fácánkerti szőlője mellé tavaly vásárolt egy 30 négyzetméteres lakást Bécsben. Az ingatlannak felerészben tulajdonosa. Magyar magánszemélyektől 16,8 millió forintot kapott, amikor adománygyűjtő kampányt indított, mert egy ideig nem kapta meg a képviselői fizetését.

 
Hadházy Ákos.Fotó: Facebook 
 

Jakab Péternek Már nincs meg a 106 négyzetméteres miskolci lakása aminek korábban felerészben ő volt a tulajdonosa. Tavasszal még 3,9 milliónyi készpénze volt, novemberre viszont ez teljesen eltűnt, és más megtakarítást sem tüntetett fel. De a bevallás szerint a közel nyolcmilliós hitelét is teljesen törlesztette.

Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarítása tovább apadt. Tavasszal még 587 millió forintja volt így, novemberre ez 461 millióra csökkent le. Fél évvel ezelőtt még 42 millió forinttal tartoztak neki, novemberben viszont már csak 13 millióval. Közel 632 milliós követelése is van a DK elnökének, „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén.Ennek ellenére pár hónap alatt csupán 1 millióval törlesztette a banki hitelét, ami így most 58 millió forintra rúg. Az Altus Portfólió Kft.-je a friss bevallása szerint kevesebbet hoz a konyhájára, mint korábban. Azelőtt valamivel több mint 7 milliót írt be mellé, most viszont bruttó 1–5 millió forint közé tette a jövedelmét.

Választás 2018 - A Demokratikus Koalíció lakossági fóruma
 
Gyurcsány Ferenc.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kósa Lajos gazdasági épületet vett Debrecenben, amelynek felerészben a tulajdonosa. Azt még nem tudni, milyen tervei vannak a 3876 négyzetméteres kivett területtel a fideszes képviselőnek, de az biztos, hogy jócskán eladósodott a vásárlás után. Míg tavaly májusban adóstársként 50 millió forinttal tartozott a banknak a lakásépítési kölcsön felvétele után, novemberben már 115 millióval. Egy magánszemélynek pedig 10 millióval jön a fideszes politikus. Mindeközben pár hónap alatt 3 millióval növelte a megtakarításait, és hiába a tetemes kölcsön, a három motorját és motorcsónakját nem adta el.

Kocsis Máté visszakapta a 28 millió forintos családi kölcsönt, így a tavalyi 34,6 millióról 68,8 millióra ugrott a megtakarítása. A Fidesz frakcióvezetője a családi cégből már tavaly kiszállt, és nem is maradt más gazdasági érdekeltsége a saját bevallása szerint. 

Kocsis Máté
 
Kocsis Máté
 

Ungár Péter, az LMP társelnöke bizalmi vagyonkezelési szerződés révén havi 11 millió forint bevételhez jutott 2022-ben. Ungárnak 2018-ban körülbelül 15 milliárd forintos vagyona volt akkori adóbevallása szerint. Testvérével és anyjával, Schmidt Máriával közös, ingatlanhasznosítással foglalkozó családi cégükből milliárdos osztalékokat vett fel korábban, később a részvénycsomagját bizalmi vagyonkezelőre bízta.

Rogán Antal május végén még 616 millió forintos megtakarításról számolt be. Mostani vagyonnyilatkozata szerint azonban november elején már csak 245 millió forintot tartott takarékbetétben. Rogán 2 millió forinttal csökkentette a tartozásait, így már csak 15,9 millióval tartozik egy meg nem nevezett magánszemélynek. Mindemellett havi 24 milliót kapott tavaly a találmánya hasznosítási díjaként.

Orbán Viktor miniszterelnök saját vagyonáról így vallott, és a cikkben megtalálható Novák Katalin államfő "vagyonnyilatkozata".

(A Telex nyomán)