„Támogassa
A lényeg

IDEA: Öt éve nem volt ennyire népszerűtlen a Fidesz

21/12/2023 08:24

| Szerző: Klubrádió

Öt éve nem volt olyan alacsony a Fidesz támogatottsága a DK-közeli IDEA Intézet méréseiben, mint 2023. decemberében. A magyar választók alig több mint negyede, 26 százaléka szavazna a Fideszre egy most vasárnapi parlamenti választáson – derült ki a november 30. és december 13. között felvett közvélemény-kutatásból.

A pártválasztók körében két százalékponttal csökkent a Fidesz népszerűsége (43 százalék) a novemberi méréshez képest. Egy éve a kormánypárt még 47 százalékon állt az IDEA mérésében. 

Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. Gyurcsányékon kívül még három párt lépné át az öt százalékos parlamenti küszöböt egy most vasárnapi választáson: a pártválasztók körében a a Mi Hazánk Mozgalom 9, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 7-7 százalékon áll.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Az IDEA Intézet decemberi vizsgálatából az is kiderült, hogy Orbán Viktort, Magyarország legnépszerűbb politikusát a felnőtt lakosság több mint harmada (37 százalék) látná szívesen a jövőben is fontos politikai szerepben. Ez azt jelenti, hogy van a választóknak egy 11 százalékos rétege, amely nem szavazna a Fideszre, de pozitív véleménnyel van Orbán Viktorról.

Az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergely (29 százalék) a legnépszerűbb, és őt követi Dobrev Klára (26 százalék), majd Jakab Péter a bronzérmes (22 százalék).