„Köszönjük,
A lényeg

Horvátország elhúzott mellettünk, és megérkezett az eurója is

2/01/2023 07:07

Alig tízéves európai uniós tagság után Horvátország január 1-én belépett a Schengen-övezetbe és az eurózónába. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap, az ebből az alkalomból tartott ünnepségen a szlovén-horvát-határ breganai átkelőhelyén azt mondta, Európa azon lesz, hogy megvédje a Schengen-övezetet, amely folyamatosan ki van téve próbatételeknek.

Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez
 
Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez
 
Letenye, 2023. január 1. Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Sifter Rózsa főispán, Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet és Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete (középen b-j) jelképesen felemelik éjfélkor a sorompót a horvát schengeni csatlakozás alkalmából a határátkelő ünnepélyes megnyitóján a Letenye-Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfélkor. Horvátország január elsejétől huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált. MTI/Varga György
Fotó: Varga György
 

 

Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Natasa Pirc Musar szlovén elnök, az érintett országok külügyminiszterei, valamint Dubravka Suica európai bizottsági alelnök a határt azért látogatta meg, mert megszűnt így a határellenőrzés.

Von der Leyen kifejtette: Schengen az elkötelezettség és a kölcsönös bizalom kérdése, „az övezeten belül egymásra vagyunk utalva, de tudjuk, hogy bízhatunk önökben és számíthatunk önökre”. Az euró a világ második legfontosabb valutája és az egyik legfontosabb európai vívmány, amely erősebbé teszi az európai országokat a világban, mondta.

Andrej Plenkovic kormányfő hangsúlyozta, hogy 2023. január 1-je olyan történelmi nap, amelyen megvalósultak Horvátország stratégiai politikai céljai. Horvátország azon 15 európai ország közé került, amely tagja ennek a két integrációs projektnek és a NATO-nak is.

Plenkovic kijelentette: a rendőrség készen áll arra, hogy megvédje a több mint 1350 kilométer hosszú külső uniós, egyúttal schengeni határt. De Horvátország nem épít kerítést a határon, és tartja magát ehhez az elvhez. A szlovén elnök örömének adott hangot Horvátország csatlakozási lépései miatt, hangsúlyozva, hogy Európa és a nyugat-balkáni országok számára az integráció az egyetlen járható út.

Európa az otthonunk. Kötelességünk, hogy megvédjük és kényelmessé tegyük ezt az otthont, mondta.

Kijelentette, hogy a történelem összekötni és elválasztani is képes az országokat, de ebben a térségben már túl sok volt az elválasztásból. Üdvözlöm, hogy megint nincs határ Szlovénia és Horvátország között. Igazán nagyon örülök ennek, fejezte be beszédét Natasa Pirc Musar.

Emmanuel Macron francia elnök is gratulált a horvátoknak, azt írta: e két lépés jól szimbolizálja az európai projekt vitalitását. „Önökkel együtt az euróövezet még erősebben tudja majd védeni polgárait, és népszerűsíteni Európát a világban.”

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke a Twitteren köszöntötte Horvátország csatlakozását az eurózónához és a Schengen-övezethez. Gratulált a horvát miniszterelnöknek kormánya reformjaihoz és ahhoz, hogy ezek hozzásegítették Horvátországot az integrációhoz. Az Európai Parlament mindenkit szívesen lát, aki megfelel a csatlakozási feltételeknek – írta Metsola.

Az Európai Bizottság szintén a Twitteren köszöntötte Horvátországot, amely a 20. az eurót bevezető országok sorában. „Viszlát kuna, üdv euró!” – írta a testület, megjegyezve, hogy a közös európai pénz megkönnyíti az utazást és az üzleti tevékenységet is Horvátországban, valamint megerősíti az ország makrogazdasági stabilitását és ellenállóképességét.

Nagyszerűnek nevezte a horvát csatlakozást Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, és gratulált Andrej Plenkovic kormányfőnek, valamint minden horvát állampolgárnak. „Egy erősebb Horvátország erősebb Európát jelent, és minden polgár érdekét” – írta az MTI szerint.