„Klubrádió
A lényeg

Januártól elbontják a kerítést a horvát határon

16/12/2022 18:46

| Szerző: Klubrádió

Januártól elbontják a horvát-magyar határon található kerítéses átkelőrendszert – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az ATV Híradójával. Horvátország is csatlakozik a schengeni övezethez, így nem lesz értelme tovább fenntartani a kerítést.

Az ellenőrzőpontok és a kerítés okafogyottá válik a testület szerint attól kezdve, hogy Horvátország 2023. január 1-től a schengeni övezet tagjává válik. A határellenőrzés érdekében eddig fenntartott épületek sorsáról a későbbiekben döntenek.

Múlt héten mi is beszámoltunk arról, hogy egyhangúlag megszavazták Horvátország felvételét a schengeni térségbe. Ez azt jelenti, hogy 2023. január elsejétől megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam (Olaszország, Szlovénia és Magyarország) szárazföldi határain. A repülőtereken 2023. március 26-tól szűnik meg az ellenőrzés.

Ausztria és Hollandia nemleges szavazata miatt viszont az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa ugyanakkor elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons / illusztráció)