„Klubrádió
A lényeg

Hegedüs Zsuzsa: Nem vonom vissza a lemondásomat

29/07/2022 16:46

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor lemondott főtanácsadója azért adott ki újabb nyilvános levelet, mert a kritikát is nyilvánosan fogalmazta meg, és ezért azt tartja tisztességesnek, hogy nyilvánosan jelezze, okafogyottá vált a lemondása. De ez nem jelenti azt, hogy visszalép a lemondástól, már szóltak is, hogy ki kell pakolniuk az irodából – írja a Telex.

Miután Orbán Viktor kormányfő Bécsben arról beszélt, hogy néha félreérthetően fogalmaz, és visszakozott múlt szombati, nagy vihart kavart kijelentéséből a fajok keveredéséről, Hegedüs Zsuzsa, Orbán egyik főtanácsdója, aki hétfőn még náci beszédnek nevezte a miniszterelnök mondandóját, és lemondott, pénteken visszakozott. Közölte: Orbán újabb nyilatkozata után szerinte „okafogyottá vált” a miniszterelnöki főtanácsadói tisztségéről történt lemondása. 

Ez azonban még mindig nem a szövevényes történet vége: Hegedüs Zsuzsa a Telexnek azt mondta: „Én adattam ki a levelet, miután odaadták nekem a Viktor nyilatkozatát, ami Bécsben hangzott el. Azért lássuk be, ez egy komoly önkritika volt a részéről”.

A levél nem azt jelenti, hogy visszavonom a lemondásomat, vagy hogy visszalépek. Csak miután én is nyilvánosan kritizáltam meg őt, úgy tisztességes, hogy nyilvánosan ismerjem el azt is, hogy képes volt meglépni azt, amit meg kellett azok után, amit írtam neki és aminek ilyen visszhangja lett” – mondta Hegedüs Zsuzsa a portál megkeresésére.

Hozzátette: szerinte a bécsi kvázi bocsánatkérés – nem szó szerint, de – sokba került most Orbán Viktornak, és hangsúlyozta azt is, amit már többször elmondott: hogy ő 20 év alatt írmagját sem látta a miniszterelnökben a rasszizmusnak.

„Tulajdonképpen azt mondta, hogy mi itt Magyarországon a kultúrák keveredését nem akarjuk. Speciel én a kultúrák keveredésében éltem és nőttem fel, de annak a nevében nem irtottak ki népeket – az nem ugyanaz, mint a fajgyűlölet” – fogalmazott Hegedüs Zsuzsa.

Úgy gondolja, Orbán egyébként nem reagál már az újabb levélre, az ő munkaviszonya pedig aligha fog változni, ugyanis már keresték a titkárságvezetőjét, hogy ki kell pakolniuk az irodából.

Miután Hegedüs Zsuzsa Goebbelst és Hitlert is emlegette Orbán tusványosi beszédével kapcsolatban, Deák Dániel kormánypárti influenszer rögtön nekiment és a nem fideszes sajtóban korábban már emlegetett költéseit kezdte firtatni, illetve Gyurcsány Ferencet emlegette. 

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)