„Támogassa
A lényeg

Hangfelvétel készült arról, hogy Trump titkosított anyagokat mutogat a vendégeinek

27/06/2023 08:28

| Szerző: Klubrádió

A kétperces hangfelvételen Donald Trump egy Irán elleni támadás tervét felvázoló titkosított Pentagon-iratot mutogat a látogatóinak.

A CNN birtokába jutott egy nagyjából kétperces hangfelvétel, ami 2021 nyarán készült, és amin az hallható, ahogy az egykori elnök, Donald Trump egy Irán elleni támadás tervét felvázoló titkosított Pentagon-iratot mutogat a látogatóinak a New Jersey állambeli Bedminsterben található birtokán – szúrta ki a Telex.

A felvétel új részleteket tartalmaz abból a beszélgetésből, amely kulcsfontosságú bizonyíték Jack Smith különleges ügyész vádiratában. A felvételen olyan mondatok is elhangoznak, amik a vádiratban nem szerepelnek.

Donald Trump ellen június 13-án emeltek vádat Floridában. A politikus mind a 37 vádpontban ártatlannak vallotta magát és szabad lábon védekezhet. Trumpot többek között titkosított iratok nem megfelelő kezelésével, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hamis tanúzással vádolják. A vádiratban atomtitkok és nemzetbiztonsági dokumentumok helytelen kezelésével kapcsolatban szerepel az 1917-es kémtörvény megszegése is, ami különösen súlyos börtönbüntetést vonhat maga után. Ha az ellene felhozott vádak igazak, Trump akár több tíz év börtönbüntetést is kaphat.

A CNN birtokába jutott hangfelvételt 2021 júliusában készítették.

A felvétel elején Trump azt mondja, "ezek rossz, beteg emberek", majd a stábtagja tovább fűzi a gondolatát, és hozzáteszi, hogy Trumpot "megpuccsolták". "Mikor Milley arról beszélt, hogy »ó megpróbálsz majd puccsot csinálni«. Hát nem, ők akartak megpuccsolni, még mielőtt felesküdtél volna" – folytatja Trump munkatársa.

Bár a beszélgetés következő része szerepel a vádiratban, a felvétel bizonyítja, hogy Trump nem csak beszél a dokumentumokról – a háttérben ugyanis hallatszódik a papírok susogása:

"Azt állította (Milley- a szerk.) , hogy meg akarom támadni Iránt. Hát nem elképesztő?" – teszi fel a kérdést Trump. "Van egy nagy halom papírom, erre most bukkantam rá. Nézze! Ezt ő volt. Ezt ő mutatta be nekem – nem hivatalosan, de – ezt mutatták be nekem. A Védelmi Minisztérium és ő."