„Klubrádió
A lényeg

Gulyás a Kormányinfón: A kínai elnök Magyarországra látogat

25/04/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió

A kormány szerint ideológiai korlátokat nem érdemes felállítani a gazdasági kapcsolatokban.

"A NATO aktív szereplő lesz a háborúban"

A szerdai kormányülésen elsőként a a háborús helyzetet értékelték. A kormány szerint új helyzet van, eddig egyes tagállamok voltak háborúpártiak, most viszont az látszik, hogy a NATO is arra készül, hogy aktív szereplője legyen a háborúnak. A kormányt ez aggodalommal tölti el – mondta Gulyás Gergely.

"Többször elmondtuk, hogy ez a legeslegrosszabb forgatókönyv, mert ez világháborúhoz vezethet" – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátéve: az biztos, hogy a NATO-misszióban nem akarunk részt venni.

A kormány beavatkozik a benzinárakba, ha a kereskedők önként nem csökkentik azokat

Gulyás szerint egyértelmű, hogy megfizetjük a háború árát a benzinben és gázolajban is, és ezek az árak csak akkor csökkennek, ha béke lesz. Hozzátette, most már nemcsak az orosz-ukrán háború, hanem az izraeli-iráni konfliktus is érezteti a hatásait a benzinárakban.

A kormány arra szólítja fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy az árakat vigyék le a környező országok áraira. Amennyiben erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét – mondta a miniszter.

Alkotmánymódosítások várhatóak

Gulyás Gergely három alkotmánymódosítási javaslatot jelentett be: A már februárban belengetett gyermekvédelmi célú változtatás kizárná annak lehetőségét, hogy olyan személy kapjon kegyelmet, aki kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követett el, vagy segédkezett ebben. Az ilyen bűncselekmények nem évülnek el, nincs feltételes szabadlábra helyezés, illetve az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt.

  • A már februárban belengetett gyermekvédelmi célú változtatás kizárná annak lehetőségét, hogy olyan személy kapjon kegyelmet, aki kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követett el, vagy segédkezett ebben. Az ilyen bűncselekmények nem évülnek el, nincs feltételes szabadlábra helyezés, illetve az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt.
  • A kormány alapvetően ellenzi az EU hitelközösséggé való alakítását. Gulyás szerint ez veszélyes, nem vált be, ezért ilyen jellegű közös hitelfelvételhez nem járul hozzá a kormány, csak ha a parlament kétharmaddal támogatja.
  • A harmadik alaptörvény-módosítás a honvédségi csapatmozgásokat is érinti: a katonai műveletekről részletes szabályozást tartalmaz a honvédségi sarkalatos törvény.

Magyarországra érkezik a kínai elnök

Gulyás Gergely megerősítve a korábbi híreszteléseket bejelentette, hogy május 8-a és 10-e között Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra látogat. Gulyás szerint a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy minél többekkel ápoljunk jó kapcsolatot, Kína pedig az egyik nagyhatalom, jelentős erőt képvisel, erősebb is, mint az Európai Unió. A kormány szerint ideológiai korlátokat nem érdemes felállítani a gazdasági kapcsolatokban. A találkozó előkészítése jelenleg is zajlik, Szijjártó már a kollégáival találkozik.

Kormányinfó
 
Kormányinfó
 
Budapest, 2024. április 25. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán
 

Gulyás Magyar Péterről: Érdemes néhány hetet várni, és mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali harc

Gulyást Magyar Péterre vonatkozó legutóbbi kijelentéséről kérdezték: "Magyar Péter közéleti szerepvállalásához semmi közöm nincs. Ezt csak annyiban sajnálom, hogyha lett volna, akkor belátható időn belül a jobboldalon mindenki nagyon hálás lenne nekem." Az ATV kérdésére hozzátette, "mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem." 

A miniszter most erről azt mondta: "Érdemes néhány hetet várni, esetleg két évet, és mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali harc, minket ez nem érint. Ha igen, akkor alighanem kedvezően.”

Arra a felvetésre, hogy Magyar a korábbi szavait fenyegetésként élte ezt meg, Gulyás úgy reagált, „Magyar Péter ennyire nem hülye”.

Gulyás mindenkit Szentkirály Alexandra támogatására biztat

Karácsony Gergely azt nyilatkozta a Hvg-nek, hogy győzelemre készül, és utána be fog sétálni a kormányhoz azzal, hogy „helló”. Gulyás úgy reagált, tiszteli a főpolgármester magabiztosságát, de szerinte meg kellene várni a választások eredményét, vagyis hogy lesz-e ilyen „helló”.

Arra a kérdésre, hogy fogadja-e a kormány a főpolgármester-választás győztesét, legyen az bárki, nem adott egyértelmű választ. Gulyás szerint a kormány és a főváros közötti egyeztetésre szükség van, Karácsonyról ugyanakkor azt mondta, ugródeszkaként használta a főpolgármesteri pozíciót a miniszterelnök-jelöltséghez, ami Gulyás szerint meg is látszik a városon. Ezért biztat mindenkit, hogy Szentkirályi Alexandrára, a Fidesz jelöltjére adja le a szavazatát.

Gulyás szerint Varga Juditot kell megkérdezni arról, amiket Rogánról állított

Varga Judit azért beszélt a korábbi férjének, Magyar Péternek arról, hogy Rogán Antal vagy az emberei belenyúltak az ügyészségi iratokba, hogy „minél előbb megszabaduljon tőle” – mondta a 24.hu kérdésre Gulyás, aki szerint minden ilyen ügyben a nyilatkozót kell megkérdezni.

Miért késik a Budapest Airport állami felvásárlása?

A Della podcast szerkesztője azt kérdezte, miért csúszik a Budapest Airport állami felvásárlása? Igazak-e azok a hírek, hogy a hitelezőkkel nem tudnak megegyezni, ezek a tárgyalások akadoznak?

Gulyás Gergely azt felelte, ilyesmiről nem tud.

Nagyon sok szereplő és egyeztetés van az ügyben, ezeknek a lefolytatása néhány hetet, hónapot vehet igénybe, de remélhetőleg már csak néhány hetet, napot – tette hozzá.

Gulyást tanúként hallgatták meg az ügyészségen Magyar Péter állításai után

Gulyás szerint múlt héten tanúként hallgatták meg Magyar Péter állításainak ügyében. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai miatt, aki szerint felülről belenyúlhattak a Völner–Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat.