„Támogassa
A lényeg

Gigantikus összegre nőtt a tankerületi központok lejárt adóssága

29/11/2023 08:03

| Szerző: Klubrádió

Október végén már 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt adóssága, ami több mint 300 millió forinttal haladta meg a szeptemberi tartozásaikat – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) összesítéséből.

Mint a Népszava írja, a központi költségvetési intézmények tartozásállományát felsoroló listára ezúttal 38 tankerületi központ került fel a 60-ból, összes lejárt tartozásuk pontosan 1603 millió forint volt. A szeptemberre vonatkozó listán még 33 központ szerepelt, 1289 millió forint adóssággal, ami azt jelenti, hogy a tankerületek lejárt tartozásai egy hónap alatt mintegy 20 százalékkal növekedtek.

 
Tüntetés a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt.
Fotó: Bodnár Barna
 

A friss államkincstári lista szerint a legtöbb tartozást a Sárvári Tankerületi Központ halmozta fel: 236 millió forintot, ami 9 millió forinttal több, mint egy hónappal korábban. A második helyen az Észak-Budapesti Tankerületi Központ szerepel 156 millió forintos lejárt tartozással. 

Hogy miből áll össze a hatalmas adósság, egyelőre nem tudjuk, mert A Klebelsberg Központ nem reagált a Népszava érdeklődésére. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az állam rendszerint nem ad elegendő pénzt a tankerületi központok energiaszámláira, csak később kapnak valamilyen rezsikompenzációt. Totyik Tamás  hozzátette, hogy a státusztörvény miatt az ősszel felmondó tanárok végkielégítése és a felmentési időre járó összegek is további kiadásokat okozhattak a tankerületeknek.