„Klubrádió
A lényeg

Fürjes: Ne a politikusok szabják meg, hogy ki számít valódi újságírónak

8/11/2022 14:16

| Szerző: Klubrádió

Újabb nyílt levelet írt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Baranyi Krisztinának, miután a IX. kerületi polgármester az ATV múlt heti műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, illetve közölte: hazug propagandistának tartja őket. A fideszes politikus, államtitkár viszont nem ért egyet azzal, hogy "politikusok szabják meg, (...) hogy ki minősül valódi újságírónak", és hozzátette: a politikusoknak nem dolguk megítélni a sajtó szereplőit. Tette ezt úgy, hogy Orbán Viktor többször fake news-ozott kormánytól független médiumokat.

Mint arról mi is beszámoltunk, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester pénteken az ATV egyik műsorában nem volt hajlandó válaszolni az oda meghívott kormánypárti Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, sőt, ócska propagandistának nevezte az őket képviselő Szalai Szilárdot. Jelezte is, hogy kellemetlen helyzetbe hozta az ATV, mert ha tudta volna, hogy a kormánypárti médiumtól ott lesz valaki, nem jön el. A műsorvezetők azt állították, ők minden oldalról hívnak vendégeket, Baranyi erre úgy reagált, hogy a Pesti Srácok nem sajtótermék.

Erre nyílt levelet írt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Baranyinak. A fideszes politikus a többi között arra kérte a polgármestert, hogy "fontolja meg a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését!". Valamint szerinte Baranyi "korlátozta egy újságíró szólásszabadságát".

Baranyi Krisztina vasárnap a Facebookon válaszolt Fürjesnek. A többi között azt hangsúlyozta: 2010 óta drámaian lecsökkent a szabad sajtó orgánumainak száma és lehetőségeik, ezzel szemben egyre nő azon felületek száma, "amelyeket közvetlenül Rogán Antal propagandaminisztériumából szerkesztenek". Ezen sajtótermékek munkatársai pedig Baranyi szerint nem újságírók, "munkájuk eredménye nem sajtó". "A szabad sajtót szétverő propagandaoldalak minősített esetei a szennyoldalak", írta, hozzátéve: a Pesti Srácok ezen szennyoldalak iskolapéldája, hiszen csak az Origo előzi őket az elvesztett sajtóperek számában. Hozzátette, meglepi, hogy a mértéktartó Fürjes Balázs a szennymédia védelmében emel szót.

Fürjes Balázs kedd reggel szintén Facebook-posztban válaszolt, azt írta, nem ért egyet azzal, hogy „politikusok szabják meg, írják elő, határozzák meg, hogy ki minősül »valódi újságírónak«, ki kezelhető egyáltalán »sajtóként«, hogy ki vehet részt a demokratikus diskurzusban”.

Fürjes szerint a sajtótermékek zsűrizése az olvasókra, nézőkre és hallgatókra tartozik. „Meggyőződésem, hogy nekünk, közfeladattal megbízott politikusoknak nem dolgunk sem megítélni, sem nevelni Magyarország polgárait vagy a sajtó szereplőit” – fogalmazott az államtitkár, aki kedd este az ATV-ben, csütörtök reggel pedig Fiala János Keljfeljancsi című adásában vitázik Baranyi Krisztinával.

A Telex hívja fel a figyelmet arra, hogy Fürjes annak a pártnak és kormánynak a tagja, amelynek vezetője, Orbán Viktor több mint 12 éve nem ad interjút független médiának, és aki 2018-ban az Index kérdéseit azzal hárította el, hogy "fake news gyárnak nem nyilatkozik". Ugyanezt mondta az akkor vele szembeforduló Simicska Lajos üzletember médiabirodalmához tartozó Hír TV-re is. Hozzátette, bizonyos korrektséget, együttműködési készséget, azonos megközelítést vagy legalább a másik megközelítésének elfogadását azonban előfeltételnek tartja ahhoz, hogy nyilatkozzon.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)