„Klubrádió
A lényeg

Folytatódik Trump pere nemi erőszak ügyben

2/05/2023 07:26

| Szerző: Klubrádió

A volt elnök ügyvédei nem tudták ejtetni a korábbi elnök nemi erőszak miatt indult perét.

Donald Trump jogi csapata hiába kérelmezte a New York-i bíróságon, hogy ejtsék a nemi erőszak és rágalmazás miatt indított polgári perét, elutasították ezt az indítványt - írja a hvg.hu.

E. Jean Carroll amerikai író azt állítja: az 1990-es évek közepén egy áruház próbafülkéjében megerőszakolta őt. A nő tavaly novemberben perre vitte az ügyet. 

Carroll a múlt héten tett vallomást a bíróságon, többek között arról beszélt, hogy szégyellte magát, mert azt hitte, hogy az ő hibája volt az erőszak, és azért sem fordult annak idején a rendőrséghez, mert 1943-ban született, így egy olyan korban nőtt fel, amikor arra szocializálták a lányokat, hogy hajtsák le a fejüket és csendben tűrjenek.

Trump ügyvédei arra panaszkodva próbálták meg leállítani a pert, hogy a bíróság tisztességtelenül bánt Trumppal a tárgyalás során, és ennek legtöbbször az esküdtszék is tanúja volt.

Erre többek között azt említették példaként, hogy a bíró leállított több (tipikusan áldozathibáztató) kérdést, amik arra vonatkoztak, hogy Caroll az állítólagos erőszak idején miért nem sikoltozott. A bíróság ezt az érvelést azonban nem találta megalapozottnak, így folytatódhat a tárgyalás.

Más ügyben is folyik per a volt amerikai elnök ellen.