„Klubrádió
A lényeg

Letartóztatták Trumpot

4/04/2023 20:59

| Szerző: Klubrádió

A New York-i hatóságok eljárásrendjének megfelelően letartóztatták Donald Trumpot, mielőtt a volt amerikai elnök büntetőbíróság elé állt. Trump az ellene felhozott összes vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Kedden áll először büntetőbíróság elé a volt amerikai elnök, Donald Trump, aki már az első tárgyalása előtt az egekig korbácsolta a hisztériát – írja a 444. Trump helyi idő szerint kora délután indult el konvojával a Trump Toronyból a manhattani bíróság épületébe, és a helyi beszámolók szerint a volt elnök végül nem a főbejáratot vette igénybe, ahol támogatói és tüntetők is várták. A konvoj megérkezése előtt kevéssel Trump még posztolt egyet saját közösségi oldalára:

Helyi idő szerint kora délután indult el konvojával a Trump Toronyból a manhattani bíróságra a volt elnök. Ahogy elhagyta az épületet Trump felemelte az öklét a kint várakozó támogatói felé.

A bíróság előtt Trump érkezését a volt elnök támogatói és az ellene tüntetők is várták, ő azonban a hátsóbejáratot vette igénybe. Trumpot az épületbe érve a menetrendnek megfelelően letartóztatták. Ez a hivatalos ügymenet, mielőtt a New York-i hatóságok eljárást indítanak valaki ellen.

Trump mind a 34 ellene felhozott vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A gyanú szerint Trump a 2016-os – később győztes – kampánya idején 130 ezer dollárt (mai árfolyamon 47,2 millió forintot) fizetett az ügyvédjén keresztül Stormy Danielsnek, hogy hallgasson egy tíz évvel korábbi afférjukról.

Az egykori elnök még 2006-ban bonyolódott egyéjszakás kalandba a pornószínésznővel. Az esettel kapcsolatban Alvin Bragg manhattani ügyész az év elején kezdett bizonyítékokat bemutatni az esküdtszék számára.

Egy büntetőper önmagában is rosszul néz ki egy elnökjelölt életrajzában, Trumpnak ráadásul hamarosan újabb, ennél is komolyabbnak tartott büntetőügyeket akaszthatnak a nyakába:

Az igazságügyi minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, vád alá lehet-e helyezni a 2021. január 6-i, a Capitolium ostromába torkollt események miatt felkelés szításáért, illetve az amerikai kormányzat megbuktatását célzó összeesküvésért. Ezt az ügyet egyébként igen alaposan (és tudatosan) előkészítette a képviselőház tavaly lefolytatott meghallgatássorozata.

Szintén a washingtoni szövetségi szervek fontolgatják, hogy az exelnököt vádeljárás alá helyezik az otthonában lefoglalt titkosított dokumentumok illetéktelen birtoklása miatt.

Georgia államban lezárult a vádesküdtszéki eljárás, mely engedélyt adott arra, hogy az illetékes ügyész vádat emeljen Trump ellen zsarolás (és talán összeesküvés) miatt. Ez a vád is a 2020-as elnökválasztás eredményének meghamisítását célzó Trump-offenzívához kapcsolódik, az exelnök ugyanis jól dokumentált módon, telefonon próbált rávenni tagállami tisztségviselőket arra, hogy „találjanak neki” több tízezer szavazatot.

És végül New York állam főügyészének jóvoltából is indult egy polgári peres eljárás, ami Donald Trumpot, cégcsoportját és három nagykorú gyerekét összesen 250 millió dollár megfizetésére kötelezné az elmúlt évek céges csalásai és manipulációi miatt.

Források: 24.hu, Telex