„Támogassa
A lényeg

Évi akár 30-40 ezer dolgozó pótlására is szükség lehet Magyarországon

3/01/2024 13:31

| Szerző: Klubrádió

A vendégmunkások foglalkoztatását szabályozó új idegenrendészeti törvény szigorú lett, de a gyakorlat dönti majd el, hogy mennyire. A Portfolio által megkérdezett munkavállalói és munkaadói szervezetek abban mind egyetértettek, hogy a következő években elkerülhetetlen a külföldi munkaerő egyre intenzívebb alkalmazása, mert folyamatosan csökken a hazai munkaképes lakosság. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint elég régen világossá vált, hogy igen jelentős a hazai munkaerőhiány mind mennyiségi, mind minőségi értelemben.

"A nagyvállalatok automatizációval, robotizációval tudják fokozni a termelékenységüket, és ki tudják váltani az emberi munkaerőt 10 éves távlatban. A középvállalatokra ez már kevésbé jellemző, a kisebb cégekre pedig egyáltalán nem. Mindenképpen szükség lesz a külföldi munkaerőre" – véli Rolek Ferenc. A munkaadói szervezet alelnöke ugyanakkor azt is megjegyezte: vannak félelmeik az új idegenrendészeti törvénnyel kapcsolatban, hogy az túl szigorúra sikeredett.

Ditrói vendégmunkások - Srí Lanka-i pékek a Ditrói péksé
 
Srí Lanka-i pékmesterek, Ditró
 
Ditró, 2020. február 3. Mahinda (b) és Plumal Srí Lanka-i vendégmunkások dolgoznak a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án. Elsősorban nem a Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a község lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt - derült ki a február 1-jén tartott falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a vendégmunkások alkalmazása miatt kialakult közfelháborodás megvitatására.
 Fotó: Veres Nándor