„Klubrádió

EU: nem csak a tagállamok kapnak a rendelt vakcinákból

8/01/2021 12:47

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Vakcinavásárlási stratégia kerete eddig 200 millió dózis + 100 millióra szóló opció helyett immár 400 millió dózisra + további 200 millió opcióra szerződött a BioNTech-Pfizer kettőssel – jelentette be pénteken Ursula von der Leyen. Szerinte ez a mennyiség bőven elég ahoz, hogy ne csupán a tagállamok, de Európa összes országát ellássák oltóanyaggal.

Az eddigi 200 millió helyett 400 millió dózis BioNTech-Pfizer koronavírus-vakcinát rendel a huszonhét tagállam, de az opciós lehetőséget is megnövelték 100-ról 200 millióra – közölte péntek reggel az Európai Bizottság elnöke – írja a hvg.hu. Azt is hozzátette Ursula von der Leyen, hogy a huszonhét tagállam ezzel az európai piacon elsőként engedélyezett koronavírus elleni oltásból immár 600 millió dózist adhat be polgárainak, mely önmagában 300 millió embernek ad védettséget.

Az újabb rendelésből származó dózisokat a második negyedévtől osztják majd szét a tagállamok közt – melyek az EB szerint bőven elegendő oltásmennyiséghez juttatják az unió polgárait.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, a közös vásárlás eredményeként az EU 2,3 milliárd dózist szerez be. Ez nemcsak az EU27-ek 446 millió polgárának lesz elegendő, de Európa egész lakossága számára védettséget biztosít majd, sőt hozzásegítjük szomszédainkat is a szükséges mennyiséghez.

 
Ursula von der Leyen
Fotó: Pietro NAJ-OLEARI
 

A portál szerint bizottság elnöke újságírói kérdésekre visszautasította azon vádakat, hogy az utólagos vásárlás azért kell, mert rosszul tárgyalt az EU. Emlékezetetett, hogy hat hónappal ezelőtt távolról sem volt biztos, hogy a 116 koronavírusvakcina-fejlesztés közül világszerte melyik ér célt elsőként. Azzal, hogy az EU a legesélyesebb hat oltóanyag közül az egyikből „csak” 200 millió + 100 milliót rendelt eredetileg, mindenekelőtt a kockázatokat minimalizálta. Most pedig éppen a közös vásárlási mandátumnak köszönhető, hogy az amerikaiaknál jobb áron további rendelést tudott tető alá hozni Európa.