„Klubrádió
A lényeg

Erasmus-ügy: A modellváltó egyetemek rektorai az Európai Bizottsághoz fordulnak

6/03/2023 12:25

| Szerző: Klubrádió

Az érintett egyetemek rektorai szerint példátlan, hogy az egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes véleménykérése nélkül született határozat a források felfüggesztéséről.

Az Erasmus és a Horizont program pénzeinek felfüggesztése miatt Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordulnak a modellváltott egyetemek rektorai - számol be a 24.hu.

Az Európai Tanács januári határozata értelmében 182 ezer hallgató és 18 ezer oktató és kutató szorult ki bizonytalan időre az oktatási és kutatási programokból. A tanácsnak és a bizottságnak azzal volt problémája, hogy az egyetemeket irányító alapítványok kuratóriumaiba fideszes illetve kormány-közeli politikai kinevezettek kerültek. Február elején az érintett miniszterek lemondtak a tagságukról, illetve voltak olyan kormánymegbízottak, akik inkább a kuratóriumi tagságot választották. Az EU azonban – az álfüggetlenség elkerülése érdekében – a köztisztviselőknél akkor sem engedné, hogy részt vegyenek az egyetemek irányításában ha ezért lemondanak az állami pozíciójukról még két éven át.

Az alapítványokba szervezett egyetemek vezetősége szerint példa nélküli, hogy úgy született meg a tanácsi határozat, hogy meg sem keresték őket, nem kérték ki az érintett közösségek véleményét. Azért is tartják igazságtalannak a döntést, mert - állításuk szerint - az elmúlt években a modellváltott egyetemek versenyképesebbek lettek.