„Köszönjük,
A lényeg

EP-vita: Deutsch dollárbaloldalazik, Magyar Tiborcz vagyonáról beszél, Dobrev szerint Orbán Európa szégyene

30/05/2024 20:21

| Szerző: Klubrádió

Elkezdődött a köztévé EP-vitája a Várkert bazárban.

A hosszú évek után az M1-en jelentkező európai parlamenti választási vita résztvevői felszólalásuk sorrendjében:

  • Megoldás Mozgalom – Huszár Viktor
  • LMP–Zöldek – Ungár Péter
  • DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek – Dobrev Klára
  • Második Reformkor Párt – Pekárné Farkas Emese
  • Mindenki Magyarországa – Márki-Zay Péter
  • Momentum – Donáth Anna
  • Fidesz–KDNP – Deutsch Tamás
  • Jobbik – Róna Péter
  • Tisztelet és Szabadság Párt – Magyar Péter
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – Tóth Imre Bruti
  • Mi Hazánk Mozgalom – Toroczkai László

Nem minden párt a listavezetőjét küldte, a Vona Gábor nevével fémjelzett Második Reformkor a második helyen szereplő jelöltet delegálta, a Kutyapárt pedig az „EP-be szakértőt, kabaréba humoristát” mondás jegyében a listavezető Le Marietta helyett Tóth Imre Brutit.

A vita moderátorai az M1 egykori híradósa, Németh Balázs és Wolf-Nagy Tünde, Novák Katalin korábbi kommunikációs igazgatója.

Első kör

Ezt az intézményt köztévének nevezni akkora hazugság, mint demokratikus vitáról beszélni, monológok lesznek – kezdte Dobrev Klára. Azt mondta, ő az Orbán-rendszer bűneiről fog beszélni, hogy hogyan lett az EU leggazdagabb miniszterelnöke, miközben elszegényítette a magyarokat.

A Momentum EP-képviselője és listavezetőjének nincs kétsége arról, hogy a propaganda nézői már sokat hallották a nevét, ott ugyanis patás ördögnek állítja be. "Vicc lenne vitának hívni a mai eseményt" – indokolja, miért nem írta alá az előzetes nyilatkozatot, de be akar mutatkozni korrekt módon a köztévé nézőinek is.

A választások tétje hatalmas, mert a háború és béke kérdésében fogunk majd dönteni. Én kész vagyok – mondta Deutsch Tamás. Szerinte két listavezető jelenléte mellett nem lehet elmenni: az egyik Gyurcsány pártjáé, mely hazugságra épül, a magyarokat becsapva tartották meg hatalmukat. A másik Magyar Péter, aki feleségét saját, közös konyhájukban hallgatta le, majd publikálta a felvételt és politikai karriert csinált magának.

Magyar Péter elmondta, örül, hogy az egy hónapos Tisza Párt el tudta érni, hogy legyen vita a 140 milliárdos köztévében. Eredetileg Gyurcsányt és Orbánt hívta vitázni, de ők elfutottak, helyettük jött Deutsch Tamás és Dobrev Klára. Deutsch szerinte azon EP-képviselők között van, akik a legkevesebbszer mentek be az EP-be. Az ő pártja képviselőiről ígérte, be fognak járni az EP-be.

Tóth Imre Bruti köszöntette a köztévé nézőit, "mind a 18-at", és megjegyezte, ide legalább eljöhetett, ha már a rádiókabaréból ki van tiltva. Hangsúlyozta, kabaréról van szó és megpróbált időt kéri, hogy az őt néző kamerát egy rendőrszázados ellenőriztesse, "nem-e körözik". Ezzel utalt arra, amikor a Telex stábjára rendőrt hívtak Szijjártó Péter lakossági fórumán. Külön üdvözölte Németh Balázst is, személyét garanciának tekinti a kiegyensúlyozottságra.

"Szerintem óriási nagy szégyen, hogy az összes párt a kampányból kutyakomédiát csinált" – kezdte Toroczkai László. Pártja szerinte olyat tesz, amit korábban még senki, programját ugyanakkor nem tudja elmondani ennyi időben, mint amennyit itt, a közmédiában kap. Youtube-csatornáján közzétett programjához invitált mindenkit.

Második kör

Európa védelméről és biztonságáról kérdezték a résztvevőket, akik többé-kevésbé tartották magukat ehhez. "Önök ezen a csatornán nem sokszor hallották még az igazságot: Európa szégyenét úgy hívják, hogy Orbán Viktor" – kezdte a beszédét Dobrev Klára. A háborús hangulat, amit a miniszterelnök folyamatosan szít, veszélyezteti a magyarok biztonságát. Senki nem akar háborút. Senki nem akarja visszaállítani a sorkatonaságot, "pont mi töröltük el", a fideszesek nem örültek neki. Nemcsak az EU-ból, hanem lassan a NATO-ból is kifelé tart Orbán – vélekedett a DK politikusa.

Márki-Zay Péter egyebek mellett azt mondta, hogy a Fidesz Brüsszelben nem a békét képviseli; az előző listavezetője pedig a meleglobbit képviselte, és ha úgy adódna a helyzet, Deutsch Tamás elsőként "húzná el a csíkot". Ezek után Németh Balázs rendre intette, mondván, a trágár hozzászólásokat és az erkölcsösséget sértő szavakat kerülje.

Donáth Anna szerint az EU védelméről nem beszélhetünk úgy, hogy nem beszélünk a közös EU-s értékekről. Ilyenek a szabadságjogok, mint például az eutanáziához való jog, amelynek bevezetését a Momentumegyébként támogatja. Arról beszélt, hogy meglátogatta az ALS-betegséggel küzdő Karsai Dánielt, aki mellett Donáth szerint mindenkinek ki kellene állnia, a magyar kormány tagjai azonban szerinte nem tesznek így.

Azt mondta, Karsai kérését tolmácsolja. Említi, hogy Franciaországban engedélyezni fogják, hogy a gyógyulásra esélytelen, szenvedő betegek kérhetnek eutanáziát. Azt kéri a kormánytól, hagyják, hogy a magyar emberek maguk dönthessenek a kérdésben, és írjanak ki népszavazást a kérdésben.

Deutsch Tamás dollárbaloldalazott, szerinte minden háborúpárti előterjesztést megszavaztak ezek a képviselők: eurómilliárdokat, fegyvereket, lőszereket küldenének Ukrajnába. A komplett dollárbaloldal azt mondja, hogy háborúban állunk Ukrajnával, sőt, katonákat kell küldeni oda. Deutsch azt mondta, "önök fogott emberek, megvásárolták önöket, a Soros-hálózat terveit valósítják meg". Most fog eldőlni, hogy Európa háborús félként belép-e a háborúba, sőt, szerinte atomfegyvereket fognak telepíteni a környező országokba, és szerinte egyedül a Fidesz áll a béke pártján.

Európa biztonsága a tagállamok biztonságán múlik – mondta Magyar Péter, megismételve, hogy minden józan magyar békét akar, aki mást mond, hazudik. Eközben több száz katonát küldenek Csádba, a Fidesz veszélyezteti Magyarország biztonságát, hiszen Orbán utasítására bocsátottak el kétezer katonát. Pártja nem szeretné visszavezetni a sorkatonaságot, szerinte viszont Kövér László igen. Szerinte a Fidesz háborús uszítást rendezett, "el a gyermekeinktől", a háború nem játék. Úgy háborúpártizzák a Néppártot, hogy a KDNP-s Hölvényi György ott ül. A veszélyhelyzet szerinte mindössze a rendeleti kormányzásnak kedvez, meg Mészárosnak és Tiborcznak.

Tóth Imre elmondta, nem vagyunk harci kutyák, békések vagyunk. A kibervédelemmel kapcsolatban megjegyezte: ha már bejutottak az orosz hekkerek a külügyminisztériumba, fel kellene őket venni, versenyezhetnének azon, hogy ki tudja hamarabb feltörni például Dzsudzsák Balázs külügyminisztériumi email-címét. Hozzátette, ha már a Fidesz és Deutsch Tamás "megállította Brüsszelt", most lehetne körbekeríteni, hogy az ott Lázár János szerint kokainon élő bürokraták ne jöhessenek ki. Deutschhoz fordulva közölte, "elnézést kérek Lázár János szavai miatt, valószínűleg nem önre értette a kokainon élő bürokratákat. Mármint a bürokratát". Ezután a kutyapárti politikust is megintették a vita vezetői.

Toroczkai szerint négy politikai erőnek van esélye bejutni az EP-be. A Tisza párt és a Fidesz egyik fele a Néppártba ülne, a DK globalista, a csak a Mi Hazánk fog a békéért küzdeni, például az AfD-vel, sorolta Toroczkai.

(Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt)