„Köszönjük,
A lényeg

Emberi jogok bírósága: jogsértő a magyarországi nemzetiségi választás

29/11/2022 10:57

Több gond is van a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolást szabályozó részével, írja a Hvg.hu az Emberi Jogok Európai Bírósága friss ítéletére hivatkozva, miután két nemzetiségi szavazónak igazat adva elmarasztalták Magyarországot, és a jogsértő törvényi keretek megváltoztatását írták elő.

Önkormányzat 2019 - Már nyomtatják a szavazólapokat
 
Illusztráció
 
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Vas megyei szavazólap mintáját mutatja az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak gyártásáról tartott sajtótájékoztatón az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájában 2019. szeptember 23-án. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága szerint sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a magyar választási rendszer azon része, amely a kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozza. A Bakirdzi és E.C. kontra Magyarország ügyben hozott november 10-i ítéletében a bírói tanács megállapította, hogy a hatályos magyar választási törvény e tekintetben nem biztosítja kellően a "a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során."

  • A probléma az, hogy a nemzetiségi listára szavazni kívánóknak le kell mondaniuk a pártlistásra szavazásról.
  • Továbbá sérül a választás titkosságához való jog a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás lehetősége miatt.
  • A nemzetiségi lista zárt lista, amely nem biztosít lehetőséget a választói akarat valódi kifejezésére.
  • Alapvető jogkorlátozást jelent, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek a kis létszáma miatt matematikai esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon.