„Klubrádió
A lényeg

Az ellenzékből csak a Jobbik szavazta meg az NVB új tagjait

27/09/2022 14:02

| Szerző: Klubrádió

Bár nélkülük is meglett volna a kétharmados többség, a Jobbik 7 képviselője is megszavazta hétfőn az Országgyűlésben a választási bizottság új tagjait az államfő előterjesztése alapján. A párt a hvg.hu kérdésére azt közölte, hogy a jelöltekkel szemben nem láttak szakmai kifogást, de a jelölésekkel általánosságban vannak problémáik.

A teljes ellenzékkel szembe menve a Jobbik képviselői megszavazták hétfőn az Országgyűlésben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) új tagjairól szóló előterjesztést, vagyis a választási testület hét új tagját és három póttagját, akiknek névsorát Novák Katalin köztársasági elnök terjesztette elő.

A szavazáson a parlamenti naplóban rögzítettek szerint 141 igen és 37 nem voksot adtak le. Igennel szavazott a 135-ből jelenlévő 133 kormánypárti képviselő és a gyakran a Fidesz-KDNP-vel együtt voksoló Ritter Imre (ő korábban Fidesz-KDNP-támogatással volt a budaörsi képviselő-testület tagja) német nemzetiségi képviselő.

A DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a frissen a függetlenek közé átült exjobbikos Jakab Péter, sőt, még a Mi Hazánk képviselői is nemmel szavaztak, – a Momentum-frakció pedig nem vettek részt a szavazáson. A hét jelenlévő jobbikos képviselő viszont igennel szavazott az NVB új tagjaira.

A jobbikosok támogatására pedig nem volt szükség, hiszen nélkülük is – Ritter voksával – éppen megvolt az első körös szavazás sikeréhez kellő kétharmados többség, ezért a hvg.hu megkérdezte a pártot, miért szavaztak így a képviselőik, és azt a választ kapták, hogy "az NVB törvényes és szabályos működéséhez mindenképpen szükség volt az új tagok megválasztására".

Mivel egyetlen képviselőjük sem látott a jelöltek személyével kapcsolatban "olyan jogi felkészültségükkel kapcsolatos akadályt, ami kizáró ok lehetett volna", így a Jobbik frakciója szavazatával támogatta az új tagokat – magyarázták.

Ám a Jobbiknak vannak általános fenntartásai a jelölésekkel, hiszen hozzátették: "a korábban felmerülő, jelölésekkel kapcsolatos viták újranyitására ez a jelenlegi szavazás sajnos nem adott lehetőséget, így azt a párbeszédet a szavazástól függetlenül kell majd folytatni".

Az NVB jelenlegi tagjainak szeptember 30-án jár le a mandátuma, ők (néhány időközbeni változást leszámítva) alapvetően azok, akik a 2013-as reform idején kaptak 9 évre megbízást – ekkor lett a név “országos” helyett “nemzeti”, és 5 helyett 7 tag, ráadásul 4 helyett 9 éves mandátumra.

A hétfői szavazás után az NVB parlament által választott tagjai szinte teljesen kicserélődnek. A hét tagból – mindegyikük jogász, ez előírás – csak Sasvári Róbert és Szalay Tamás marad. A három póttag mindegyike új, viszont a kilenc, frakcióval bíró párt delegáltjának személye most nem változik – ismertették a cikkben.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)