„Klubrádió
A lényeg

A német nemzetiségi képviselő újabb eredményes és szép 4 évre számít

19/04/2022 14:59

| Szerző: Klubrádió

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) képviseletében megint Ritter Imre szerzett mandátumot, aki többnyire a kétharmaddal együtt szokott szavazni. Hűsége aligha meglepő, a kormány eddig is "jól irányzott milliárdokkal" hálálta meg.

Kiépült és stabil szervezettségre utal, hogy 2018 után 2022-ben is teljes jogú képviselőt juttatott a parlamentbe a magyarországi német nemzetiségi közösség. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) képviseletében megint Ritter Imre szerzett mandátumot, ehhez az kellett, hogy a német nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 31 856 választópolgár közül 24 630-an le is adták a voksukat a német nemzetiségi listára. Ennél még a Gődény-féle Normális Pártra is többen szavaztak országosan (39 720 voks), de a Fidesz által 2013-ban megszavazott választási törvény kedvezményes mandátumot biztosít a kisebbségeknek, így ennyi szavazat is elég volt a magyarországi németeknek a parlamenti képviselethez – írja a 444.

A portál arra is felhívjha a figyelmet, hogy a választáson mandátumot szerző Ritter Imre – aki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát (MNOÖ) képviseli – jellemzően a Fidesz-KDNP kormány álláspontjához igazodik.

 
Ritter Imre
Fotó: Youtube
 

Ritter hangzatos köszönetnyilvánításában úgy fogalmazott: "Mivel nyertük meg a német képviselői mandátumot? Egyértelműen azzal a három és fél héttel, amikor 2022. február 23-tól március 18-ig – a leiratkozások ellenére – több, mint plusz 2000 főt regisztráltunk a német névjegyzékbe az országgyűlési választásra kiterjedő hatállyal! Ha ez nem tesszük meg – tényleg az utolsó órában – akkor biztosan nem tudtuk volna elérni a 23 074 fős kedvezményes nemzetiségi képviselői kvótát! Biztos vagyok benne, hogy újabb nagyon eredményes és szép négy év áll előttünk."

A 444 azonban kifejti, hogy Ritter sikere nem teljesen váratlan. A kormányzat "jól irányzott milliárdokkal" ösztönzi a politikust együttműködésre.

Az anyagi bőség az MNOÖ részére nyújtott állami támogatásokból is kiolvasható. A 2020-as lista szerint a Miniszterelnökségtől és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től mintegy 2,3 milliárd forint támogatást kaptak különböző ingatlanok felújítására, valamint a működés finanszírozására.