„Támogassa
A lényeg

Elvették a jogerősen elítélt Szabó Bálint képviselői mandátumát Szegeden

22/09/2023 14:14

| Szerző: Klubrádió

Méltatlanság miatt.

Szabó Bálint júniusban szabadult a börtönből, tavaly szeptemberben azért tartóztatták le, mert a miniszterelnök autókonvojához túl közel hajtott, nem tartotta be a megfelelő követési távolságot. Hét és fél hónapot töltött letartóztatásban, majd a Fővárosi Törvényszék Pest Központi Kerületi Bírósága másfél év szabadságvesztésre ítélte a szegedi politikust, a büntetés négy évre felfüggesztették, így végeredményben szabadult– idézi fel a hvg.hu.

A szegedi előterjesztést a képviselő méltatlanság megállapításáról már a szeptember 22-i közgyűlést megelőzően benyújtották, most ezt szavazták meg, zárt ülésen. A polgármester utóbb kihirdette, hogy Szabóról egyhangúlag szavaztak, nem volt vita a fideszes és a baloldali képviselők között.

A napirendekhez a közgyűlés elején Szabó rendre hozzászólt, ezek olykor személyeskedésbe mentek át, amikor egyre hevesebbé vált a szóváltás, az ülést vezető Botka László ügyrendi szavazást rendelt el, hogy Szabó Bálint ne szólhasson a hátralevő napirendekhez, ezt végül megszavazták, de technikai szünetet kellett elrendelni azért, hogy végül visszaálljon a rend.

Az önkormányzati törvény szerint, ha egy képviselő szándékosan bűncselekményt követ el, és emiatt őt jogerősen elítélik, akkor méltatlanná válik a posztjára, a törvény erejénél fogva kell a mandátumától megfosztani. Ugyanakkor, ha a határozatot megtámadja az érintett, akkor gyakorolhatja képviselői jogait, amíg az ügyben nem lesz jogerős döntés.

Szabó ellen azért emeltek vádat egy másik ügyben, mert félrevezette a rendőrséget, amikor rendőrt hívott, majd valótlanul azt állította, hogy megkötözték és fel akarták gyújtani. Tavaly augusztus 20-án "gazdatüntetést" is szervezett, amely kudarcba fulladt: a képviselő több ezer traktort várt, de legfeljebb száz ember jöhetett el, és ők is elégedetlenek voltak az eseménnyel.

Szabó korábban a Botka László akkori MSZP-s polgármester ellen felépített Szeviép-ügy motorja volt Szegeden, a 2018-as országgyűlési választás előtt Lázár János, a Miniszterelnökség akkori vezetője személyesen utazott hozzá kampányolni. Később valami történhetett Szabó és a Fidesz között, azután házkutatást is tartottak Likvid Kontroll Kft. nevű cégénél, amiért ő Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatót tette felelőssé. Szabó egyébként Vas megyében, csepregi képviselőként kezdte, dolgozott az MSZP-s Tóth Csaba mellett, és később volt a Demokratikus Koalíció tagja is.