„Klubrádió
A lényeg

Elmondta beszédét, majd otthagyta az ENSZ-t az orosz külügyminiszter

23/09/2022 07:26

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén szót kért Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, majd a beszéde után kivonult a teremből. Ez az ember volt az is, aki a G20-as csúcsról szintén elviharzott.

 
Szergej Lavrov
 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (http://www.kremlin.ru/events/president/news/60519/photos)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Sergey_Lavrov_%282019-05-14%29.jpg/1280px-Sergey_Lavrov_%282019-05-14%29.jpg
 

 

Lavrov azt állította, hogy Ukrajna és szövetségesei megpróbálnak egy orosz agresszióról szóló narratívát rájuk kényszeríteni, Ukrajnát totalitáriusnak nevezte, és aggodalmát fejezte ki az orosz hadifoglyok sorsa miatt. Azt is kijelentette, hogy nem bízik a Nemzetközi Büntetőbíróságban, írja a Sky Newsra hivatkozva a Telex.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy nem enyhíti a feszültséget, hanem tovább eszkalálja a helyzetet, és „olajat önt arra a tűzre, amit ő indított el.” Azt mondta, hogy semmilyen orosz annexió nem veheti el Ukrajna jogát, hogy megvédje a saját területét.

Vang Ji kínai külügyminiszter szerint az ENSZ-nek az a feladata, hogy helyreállítsa a párbeszédet a felek között, hogy aztán a tárgyalások eredményeként végül béke lehessen.