„Klubrádió
A lényeg

Az orosz külügyminiszter elviharzott a G20-as csúcsról

8/07/2022 16:41

| Szerző: Klubrádió

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a konferencián tagadta, hogy a háborúnak köze lenne az élelmezési válsághoz, majd az esemény végét meg sem várva távozott.

Lavrov a konferencia vége előtt elhagyta a G20-as csúcsot, mert szerinte a nyugati országok csak Oroszországot kritizálták, és nem azzal foglalkoztak, amiért a szervezet összejött. Mielőtt elment, még kijelentette, hogy az orosz „speciális katonai műveletnek” (így nevezik az Ukrajna ellen február 24-én indított inváziót az orosz állami források) semmi köze a kialakult élelmezési válsághoz – írja a Telex.

„Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával és Törökországgal a gabonáról, de nem világos, mikor kerülhet sor ilyen megbeszélésekre” – közölte az orosz tárcavezető.

Az orosz külügyminiszter kifejtette, ha a Nyugat azt akarja, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot, akkor nincs miről beszélni a Nyugattal, amely szerinte megakadályozza Kijevet abban, hogy keresse a békeszerződés lehetőségét.

Lavrov akkor sétált ki, amikor a német külügyminiszter, Annalena Baerbock szót kapott. „Agresszorok, betolakodók, megszállók. Elég sok ilyesmit hallottunk ma” – mondta utólag az orosz külügyminiszter. Távozása után azt mondta, hogy azért utazott Balira, hogy megnézze, „hogy lélegzik a Nyugat”. Mikor látta, hogy sok ország nem arra használja a csúcsot, amire szerinte az való lenne, inkább távozott.