„Támogassa
A lényeg

Elindult az LMP aláírásgyűjtése az akkugyárak elleni népszavazáshoz

13/02/2023 21:17

| Szerző: Klubrádió

Ahhoz, hogy kiírják az országos népszavazást, 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük.

Indul az LMP országos akkumulátorgyár-ellenes aláírásgyűjtése – jelentette be hétfőn a párt társelnöke, Schmuck Erzsébet, és Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

A párt még január 23-án nyújtotta be népszavazási kezdeményezését az alábbi kérdésben:

"Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?"

Ahhoz, hogy az országos népszavazást biztosan kiírják 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie a pártnak. 100 ezer összegyűjtött aláírás esetén az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e a népszavazást. Az LMP eleinte helyi népszavazást akart, de aztán meggondolta magát, így azt a Momentum szervezi.

A népszavazási törvény "gumiszabályokat" tartalmaz a határidők vonatkozásában: gyakorlatilag minden állami szerv politikai aktivitása attól függ, hogy a kormánynak mi a szándéka – mondta a Klubrádiónak  Tóth Zoltán választási szakértő. Arról is beszélt, hogy bár sok akadálya van annak, hogy a debreceni akkumulátorgyár építéséről népszavazást tartsanak, önmagában a mozgalmi szerveződésnek társadalmi értéke van.

(Forrás: hvg.hu)