„Köszönjük,
A lényeg

Elfogadták a helyi népszavazás eredményét, nem nyitnak bányát Pilismaróton

27/09/2023 13:34

| Szerző: Klubrádió

Elfogadták a helyi népszavazás eredményét, nem épül meg a környezetromboló bánya Pilismaróton – adta hírül posztjában Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek politikusa.

"A mai napon a képviselő-testület úgy döntött, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a helyi népszavazáson a pilismaróti választópolgárok döntő többsége elutasította, hogy Pilismarót területén külszíni bánya működjön. Ezért egyhangúlag elfogadták, hogy nem módosítják a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot” – közölte a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület Facebook-oldalán.

Az eredeti környezetvédelmi engedély Tordai Bence képviselő 2023. február 1-jén beadott közérdekű adatigénylése révén került nyilvánosságra. Végül három helyi képviselő kezdeményezésére augusztus 27-én népszavazást tartottak Pilismaróton a bányanyitásról, amely bár jogilag érvénytelen lett, de a szavazásra jogosultak 40,8 százaléka részt vett rajta, és a helyiek 90 százaléka a bánya ellen szavazott.

Három éve váratlanul érte a helyieket a pilismaróti sóderbánya terve, mivel az önkormányzat megpróbálta eltitkolni. A Dunakanyarban, tájképvédelmi övezetbe tartozó területről van szó. "Olyan zajhatással járna, annyira megterhelné a vizet, a helyi közlekedést, akkora forgalomnövekedéssel járna a bánya működése", hogy finoman szólva nem győzte meg a helyieket, hogy majd lesz sóder az építkezéseken – mondta korábban Aujeszky Nóra, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektének jogi munkatársa a Klubrádiónak.

Hatalmas volt a felháborodás, még 2020-ban bele is bukott az ügybe az akkori vezetés: a polgármester és a képviselőtestület lemondott. Ez viszont nem jelentette, hogy a helyiek megszabadultak volna a tervezett beruházástól. Az új vezetés arra hivatkozott, hogy köti egy településrendezési szerződés, amit a bányavállalkozóval kötöttek – idézte fel az eseményeket a jogvédő szervezet munkatársa.