„Köszönjük,
A lényeg

A nagy többség a kavicsbánya ellen szavazott, de érvénytelen lett a pilismaróti népszavazás

30/08/2023 17:34

| Szerző: Klubrádió

Érvénytelen lett a Pilismaróton megtartott vasárnapi népszavazás, mert a választópolgároknak csak 40,8 százaléka vett részt a tervezett kavicsbányáról szóló referendumon. Viszont a voksolók elsöprő többsége, 87,3 százaléka a bányanyitás ellen szavazott.

A népszavazásról a Bányamentes Dunakanyart nevű Facebook-oldal azt írta: "Bár a pilismaróti szavazás jogi értelemben érvénytelen lett, azt azért érdemes megjegyezni, hogy most többen mentek el szavazni (781), mint a tavalyi önkormányzati választásra (741). Valamint a bányát ellenző szavazatok száma (672) csaknem kétszer annyi lett, mint a tavaly Hunyadi Balázs polgármestert támogató szavazatoké (371)."

A csoport szerint ebből két következtetést lehet levonni:

  1. a jelenlegi faluvezetésnek figyelembe kell vennie, hogy az itt élők elsöprő többsége nem akar bányát Pilismarótra
  2. a jövőre esedékes önkormányzati választásokon csak annak a jelöltnek lehet esélye, aki nyíltan elhatárolódik ettől a beruházástól.

A Pilismarótra tervezett kavicsbánya ügye már évek óta húzódik. 2020 nyarán felbolydult a pilismarótiak élete, amikor kiderült, hogy az akkori faluvezetés sóderbányát hozna a településre. A Duna-partra tervezett 122 hektáros bánya terve akkora ellenállásba ütközött a helyieknél, hogy előbb a polgármester majd a teljes testület lemondott.

Idén márciusban úgy állt a helyzet, hogy egyelőre nem épülhet bánya Pilismaróton, mivel az Energiaügyi Minisztérium új engedélyeztetési eljárás lefolytatására kötelezte az illetékes kormányhivatalt, és a sóderbánya ellen régóta tiltakozó lakók hamarosan egy helyi népszavazáson is kifejezhetik akaratukat. Azonban ez a referendum érvénytelen lett.