„Klubrádió
Reggeli gyors

Lemondott a polgármester, de még lehet bánya a Dunakanyarban

22/07/2020 14:38

| Szerző: Klubrádió

El akarták titkolni a helyiek elől a homok-kavics bánya nyitásának tervét Pilismaróton, de nem sikerült, a polgármester lemondott. Ettől még nem biztos, hogy nem lesz bánya, mert bár sokan tiltakoznak ellene a várható környezetkárosítás miatt, a helyiek egy része támogatja, mivel bevételt hozhat a településnek.

2020. július 22. Reggeli gyors / részlet, Zimre Zsuzsa (20.07.22.)
05:49
00:00

Mintegy 122 hektáron terveznek homok-és kavicsbányát nyitni Pilismaróton, a Duna és a 11-es főút között. A helyiek közül többen népszavazást szeretnének, a polgármester pedig váratlanul lemondott – írta az Átlátszón Zimre Zsuzsa, akit a bányaügy állásáról kérdeztünk. Az Index cikke szerint Pergel István Csaba független, de a Fidesz által támogatott polgármester volt.

 
Pilismarót látképe (forrás: pilismarot/Wikimedia Commons)
 


Zimre Zsuzsa elmondta: pont aznap beszélt a helyiekkel, amikor lemondott a település vezetője, aki egyébként neki is nem sokkal korábban nyilatkozott, távozásának híre villámcsapás-szerűen ért sok embert. Pergel István Csaba harmadik ciklusát tölti, de amúgy is nyugdíjba ment volna. Talán azért távozott, mert akkora lett az ellenállás a helyiek egy részének körében, hogy ezt nem akarta vállalni.

A lakosság elől a bányanyitás tervét nagyjából eltitkolták, a leendő bányatulajdonos 2017-ben már kapott engedélyt arra, hogy kutatásokat végezzenek a területen, de erről senki nem tudott. Úgy mentek a képviselő-testületi ülések, hogy egy képviselő se érezte, hogy értesítenie kellene a lakosságot. Vélhetően kész helyzet elé akarták állítani a lakosságot. Kötelező volt kiírniuk egy fórumot, ezt nem tudták megúszni, de módosították volna a helyi építési szabályzatot, és ha az megvan, akkor a bánya zöld utat kapott volna.

Kétesélyes a helyzet, nem lehet tudni, hogy a többi képviselőnek mi az elképzelése a bányáról. Azt megtudták, hogy a lakosok egy része nem szeretné, de vannak, akik támogatják, mert tudják, hogy ebből bevétele lenne a településnek. Elég erős jelzés, hogy népszavazási kezdeményezést adtak le a helyiek.

A folyómederből és mellőle végezné a kitermelést egy magáncég, de hatalmas zöld terület van a Duna mellett, amelynek szélén házak állnak, és akik ott élnek, erősen tiltakoznak. A terület nagy része a magyar államé, 20 hektár van magánkézben – tette hozzá az újságíró.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: pilismarot/Wikimedia Commons

Reggeli gyors
2020. július 22., szerda 07.45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre