„Klubrádió
A lényeg

Egy tatai iskolában a tanárok 90 százaléka sztrájkba lépett, de tanítás nélküli napot rendeltek el

24/01/2023 15:47

| Szerző: Klubrádió

A tatai Kőkúti Általános Iskola tantestületének 90 százaléka sztrájkot hirdetett január 23-tól 25-ig, a szülők pedig szolidaritásként a gyerekek csak három százalékát küldték be az iskolába, az intézményvezető viszont inkább tanítás nélküli munkanapot rendelt el, így a sztrájk nem érvényes – számoltak be az iskola Facebook-oldalán.

A sztrájkot hétfőn reggel 8 órakor 54-en kezdték el, "majd az intézményvezető 9 órakor bejelentette, hogy tanítás nélküli munkanappá nyilvánítja ezt a napot. Ezáltal ellehetetlenítette a sztrájkot, hiszen a nevelőtestület döntése nélkül rendelte el a tanítás nélküli munkanapot" – írják.

Hozzátették: kedden szintén (nevelőtestületi döntés hiányában) tanítás nélküli munkanap van az iskolában, de a tanárok ennek ellenére is vállalták azt, hogy 8-tól 9 óráig sztrájkolnak.

„Nem hagyjuk, hogy törvénytelen módszerekkel akar elhallgattatni minket a munkáltatónk. A gyermekek joga azzal sérül igazán, hogy figyelmen kívül hagyják a döntéshozók az érdekeiket. Magyarországon nem biztosított az esélyteremtő, minőségi oktatás az óvodától az egyetemig, pedig ez lenne az érdeke minden gyermeknek.”

Hétfőn kiderült, hogy nem sztrájkolnak a fővárosi a Brassó Utcai Általános Iskolában: szerintük "hitelét vesztette" a megmozdulás. Azért látják így, mert nem kezdődtek tárgyalások a követeléseikről, esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány, illetve fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat, továbbá „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban.

(Kiemelt kép forrása: az iskola Facebook-oldala)