„Klubrádió
A lényeg

Egy év felfüggesztett börtönt kapott Fekete-Győr András

12/02/2024 12:03

| Szerző: Klubrádió

A tavalyi füstgyertyázás miatt, másodfokon.

Másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték a momentumos Fekete-Győr Andrást, két év próbaidőre felfüggesztve  írja az Index. 

Az ügy 2018 óta, a túlóratörvény miatti tüntetésektől fogva húzódik, ahol Fekete-Győr füstgyertyát dobott a rendőrsorfal elé. Az elsőfokú bíróság tavaly még felmentette a csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjában.

EP-választás - A Momentum eredményváró rendezvénye
 
Fekete-Győr András. Fotó: 
MTI/Illyés Tibor
 
 

Társát, Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikust előzőleg két év börtönre ítélték, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették. Szarvas esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Fekete-Győr esetében enyhítő körülmények a büntetlen előélet és az, hogy kisgyereket nevel, de mégis a felfüggesztett szabadságvesztés mellett döntöttek a bűncselekmény súlya miatt, de mentesítéssel, ami példa nélküli. A politikus elmondta, hogy ez ugyan pozitív, mert nincs civiljogi következménye az ítéletnek és nincs büntetett előítélete, azaz a parlamenti mandátumáról sem kell lemondania, de mindenképp megtámadják az ítéletet. Fekete-Győr elmondta, hogy hamarosan közleményt fog kiadni az üggyel kapcsolatban.