„Klubrádió
A lényeg

Fekete-Győrt felmentették, egy másik momentumos felfüggesztettet kapott

26/05/2023 14:18

| Szerző: Klubrádió

Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét felmentették, párttársát, Szarvas Koppány Bendegúzt viszont első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – írja a kormánypárti Mandiner. Fekete-Győr egy 2018-as túlóratörvény elleni tüntetésen füstgyertyát dobott a rendőrsorfalak közé, Szarvas pedig az ítélet szerint lökdösődött a rendőrökkel.

Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikus első fokon felfüggesztett börtönbüntetést kapott csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt, amiért 2018-ban egy túlóratörvény (az ellenzői szerint rabszolgatörvény) elleni tüntetésen dulakodott a rendőrökkel – írja a kormánypárti Mandiner. Szarvast két év börtönre ítélték, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették.

Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét ugyanebben a perben szintén csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta meg az ügyészség, mert füstgyertyát dobott a rendőrsorfalak közé. Rá is felfüggesztett szabadságvesztést kértek, azonban őt a bíróság felmentette.

Az egykori elnök és párttársa ellen még 2020-ban emeltek vádat, akkor Fekete-Győrre 1 év 6 hónap börtönbüntetést kértek, három évre felfüggesztve. A vádirat szerint Szarvas 2018. december 12-én részt vett a Kossuth téri tüntetésen, ahol egy meggyújtott, de már nem szikrázó, füstgyertyát dobott a rendőrök felé. Másnap az akkori pártelnökkel visszatérve a Kossuth térre (szintén tüntetni) közösen dobáltak füstgyertyákat a rendőrök felé.

Tehát nem a rendőrökre, nem a testükre, hanem lényegében két, egymástól távolabb lévő rendőrsorfal közé. A 24.hu korábbi cikkében látható egy nem tökéletes szögből készített videó az esetről. Olyan videó nem áll rendelkezésre, amin látszana, pontosan hol értek földet a füstgyertyák.

Szarvas Koppány Bendegúz még egy azonosítatlanul maradt tárgyat is dobott a rendőrök irányába, akikkel később – az ügyészség szerint – lökdösődött is, később pedig egy földön talált könnygáz palackkal is feléjük fújt. Az ügyészség Szarvast csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg Fekete-Győrt csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja.

A vád szerint Szarvas és Fekete-Győr is erőszakosan lépett fel a rendőrökkel szemben, és akadályozták a munkájukat. Ezeket a politikusok védői vitatták.

Az első fokú ítélet ellen az ügyészség az ítélet megalapozatlansága, Szarvas Koppány Bendegúz esetében a büntetés súlyosítása miatt jelentette be fellebbezést, míg Fekete-Győr esetében a bűnösség megállapítása érdekében. A vádlottak ugyanakkor három napi gondolkodást kértek.

Fekete-Győr András az ítélethirdetés után Facebook-posztjában azt írta: "A bíróság ma kimondta: ártatlan vagyok, nem követtem el hivatalos személy elleni erőszakot, amivel Orbán ügyészsége vádolt." Szerinte "Az új politikai generációt koncepciós eljárásokkal sem félreállítani, sem megállítani nem lehet".