„Klubrádió
A lényeg

Egekben az építőanyagok ára, húzza magával az ingatlanárakat is - akár egymillió forint fölé is mehetnek

21/06/2021 11:26

| Szerző: Klubrádió

Az építési piac árainak emelkedése természetszerűleg viszi magával az ingatlanárakat is, a bűvös egymilliós határt is átlépheti.

Múlt héten megírtuk, hogy az építőipari vállalkozások az építési költségek országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számítanak a második fél évben - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Kiss Gábor, a lakóparkok építésével foglalkozó Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tavalyi stagnálás után idén biztosan emelkedni fognak az ingatlanárak is, ő két számjegyű, legalább tíz százalékos emelkedést vár az értékesítési árakban.

"A budapesti új építésű piacon most bruttó 972.000 Ft az átlagos négyzetméter ár. A következő egy évben 1.050.000 – 1.100.000 Ft /m2 bruttó érték várható. És bár az egymillió forintos négyzetméterár egy komoly lélektani határnak tűnik, amiről azt tartják, hogy felette elfogy a fizetőképes kereslet, a budai oldalon a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez így nem igaz, ráadásul költség oldalról nagyon nagy nyomás alatt van a lakáspiac, lehetetlen elkerülni az áremelést" – nyilatkozta a Novekedes.hu-nak Kiss.

 

Kiss Gábor a lapnak elmondta, arra számít, hogy az építőanyagok terén ősz végén, legkésőbb télre rendeződik majd a helyzet, aminek hatására az árak terén is jöhet némi korrekció, elsősorban a nagy emelkedéssel érintett termékeknél, de a korábbinál magasabb szinten alakulnak majd. Ám hogy ez a lakásárakban mikor és hogy fog visszaköszönni, lehetetlen előre megjósolni, hiszen jövőre megszűnik az 5 százalékos építőipari ÁFA, vélhetően ezután kevesebb új lakás fog épülni, a kínálat szűkülése pedig szintén felfelé hajtja majd az árakat – írja a 24.hu.