„Klubrádió
A lényeg

Brutálisan nőnek az építési költségek: Budapesten 93 százalékkal nőtt a faanyagok ára

16/06/2021 12:17

| Szerző: Klubrádió

Az építőipari vállalkozások az építési költségek országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számítanak a második fél évben - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.  

A szakszövetség közleménye szerint idén január-május között az építőanyagoknál és a munkaerőköltségeknél is nem várt áremelkedéseket tapasztaltak a megkérdezett (tervező, kivitelező, mérnök szolgáltatást nyújtó) vállalkozások, akik ezzel egyidejűleg saját tevékenységük díját is megemelték. A 400 válaszadó között mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozás is szerepelt, országos lefedettséggel.

Forrás: Alejandro Gonzalez/Pixabay
 

2021 első öt hónapjában 2020 év végéhez képest a hideg padlóburkolatoknál 9 százalékos, a tetőcserepeknél 11, a beton esetében 12 százalékos, a gipszkartonnál 23 százalékos, a hőszigetelő anyagoknál 47 százalékos, míg a faanyagoknál 72 százalékos áremelkedést jelentettek a válaszadók.

Országosan és a fővárosban is három kategóriában tapasztalták a legnagyobb mértékű áremelkedést: a faanyagok árai 72, illetve 93 százalékkal, a hőszigetelő anyagok árai 47, illetve 55 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 42, illetve 35 százalékkal nőttek.

Ezekben a kategóriákban szereplő termékek gyártásához szükséges alapanyagok árai is kiugróan emelkedtek – ismertette a jelentős drágulás okait Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A betanított munkások havi átlag bruttó bére országosan 12, a fővárosban 14 százalékkal nőtt, ezáltal esetükben a nettó átlagbér megközelítette a 300 ezer forintot. A szakmunkások havi átlag bruttó bére országosan 12, a fővárosban 13 százalékkal nőtt, így a nettó átlagbérük 380 ezer forintra emelkedik.

A tervező cégek szolgáltatási árait országosan 5, a fővárosban 7 százalékkal emelték, a kivitelezési munkák árai Budapesten és országosan is 11 százalékkal drágultak, a mérnöki szolgáltatást nyújtó vállalkozások pedig országosan 8, a fővárosban 11 százalékos áremelést jeleztek. Ezek az áremelkedések a vállalkozások növekvő munkaerőköltségeinek fedezésére szolgálnak.

Ez a brutális áremelkedés - az építtetőkön túl - azoknál a cégeknél okoz leginkább gondot, akik még tavaly kötöttek szerződést, nem számolva ezzel a nagy mértékű áremelkedéssel.

Az ÉVOSZ szerint a kivitelezés alatt lévő építkezések többségénél a megrendelő és a kivitelező együttes felelőssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése. A szakszövetség úgy látja, hogy sok esetben szükségessé válik a szerződések módosítása, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki tartalom változtatásával (olcsóbb ár fekvésű termék választása) vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével egyaránt – írja a 24.hu.