„Klubrádió
A lényeg

Döntött az önkormányzat, átminősítik a turul-emlékművet

25/06/2020 14:38

| Szerző: Klubrádió/azonnali.hu

Elfogadta a 12. kerületi önkormányzat azt az előterjesztést, amely a jelenleg második világháborús emlékműként funkcionáló kerületi turulszobrot első világháborússá alakítaná, és helyette új második világháborús emlékművet emelne – számolt be az azonnali.hu.

A 12. kerületi képviselők csütörtökön döntöttek a turulszoborral kapcsolatos előterjesztésekről. Több ellenzéki képviselőnek voltak fenntartásai az előterjesztés egyes pontjaival kapcsolatban, a legtöbben azt kritizálták, hogy a turulszobor a jelenlegi helyén maradjon, vagyis az Istenhegyi út, Németvölgyi út és a Böszörményi út találkozásánál.

Ennek oka, hogy mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt önkormányzati képviselője, Kovács Gergely is mondta, húsz méterre van attól, ahol anno a nyilasok zsidókat gyilkoltak, de ugyanezt kritizálta a DK-s Vágó István vagy éppen az MSZP-s Vincze Géza is, aki szerint „itt semmi szín alatt nem maradhat, mert tízezer évig fognak róla vitatkozni” – írja az azonnali.

A momentumos Hajnal Miklós többek között azt vetette fel, miután anno a szobor úgy készült el, hogy több száz áldozat neve lemaradt róla, kérjen bocsánatot a testület, illetve folytasson lakossági konzultációt arról, legyen-e a turulból első világháborús emlékmű, mert nem tud róla, hogy lenne erre lakossági igény, „ki lehet nyitni a vitát, hogy hol a szobor helye és minek állítunk szobrot”.

Pokorni Zoltán fideszes polgármester is felszólalt az ülésen, arról beszélt: amikor 15 éve felállította a szobrot az akkori testület, nem volt benne kegyeletsértő szándék, ahogy a helyi történész, Szatucsek Tibor sem direkt csempészett bele olyan neveket az áldozatok listájába, akik nem odavalóak. Mindezzel együtt Pokorni egyetértett Hajnal Miklós indítványával, hogy a második világháborús áldozatok listája miatt okkal érezhették magukat sértve a lakosok, ezért „illő a bocsánatkérés”.

Pokorni a szobor 2006-os felállításáról azt mondta: „elég szerencsétlen módon folytattam ezt a csatát, mert úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség, egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormánypárt önkényével szemben megvédje”. Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amelyeket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolognak nevezte azt a kijelentést, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Szerinte nincs erre mentsége, talán annyi, hogy ha „harctéri vakságban” van az ember, nem lát ki belőle. 

A testület arról döntött, hogy eltávolítják azok nevét a szoborról, akik valójában gyilkosságokhoz voltak köthetőek. Megpályáztatják egy új második világháborús emlékmű megalkotását, az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadémia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra biztosítanak 50 millió forintot. Lakossági konzultáció nem lesz a turulszoborról, de bocsánatkérés igen. A turul a helyén marad, de első világháborús emlékművé nevezik át.

A szobor felállítását a kezdetektől sok vita kísérte, a közvélemény azonban akkor figyelt fel rá újra, amikor tavaly kiderült, hogy az áldozatok között szerepel Pokorni Zoltán nagyapjának, Pokorni Józsefnek a neve, aki nyilasként zsidó embereket gyilkolt a kerületben. A polgármester rögtön levetette nagyapja nevét az emlékműről, és egy történészbizottságot kért fel a többi név átvizsgálására. A testület összesen további három olyan nyilast talált, aki részt vett a tömegmészárlásokban, és 17 nyilas párttagot. Javaslatuk szerint el kellene vitetni a szobrot a helyéről, ezt azonban már nem támogatta az önkormányzat.