„Klubrádió
Reggeli gyors

„A turullal van a probléma, átnevezni nem elég”

22/06/2020 16:31

| Szerző: Klubrádió

Egyértelműen eltávolítanák a XII. kerület által felkért történészek a turul-szobrot, amelyen nyilas gyilkosok neve is olvasható az áldozatoké mellett. Az önkormányzat azonban inkább átnevezné első világháborús emlékművé. Rab László újságíró, aki tanulmányt írt a tömeggyilkosságokról, azt mondja: a szobor létesítésének alapgondolatával, a turullal van a probléma. Nem az ő tiszte eldönteni, hogy egy szobor maradjon-e, de úgy véli, se az átminősítés, se a kerületen belüli áthelyezés nem megoldás.

2020. június 22. Reggeli gyors / részlet, Rab László (20.06.22.)
08:39
00:00

A volt nyilasház mellett álló XII. kerületi turulszobor II. világháborús emlékműként kegyeletsértő, szimbolikája az elkövetett tömeggyilkosságok semmibe vételét jelenti, ezért azt mostani formájában el kellene távolítani – ezt a javaslatot tette az a történészekből álló bizottság, melyet a 12. kerületi önkormányzat bízott meg azzal, hogy tegyenek javaslatot “a turul-szobor körüli ellentmondások feloldására” – írja az Index. Azonban az önkormányzat a turulszobrot első világháborús emlékművé minősítené át, vagyis új névvel megtartanák, miközben egy új második világháborús emlékművet is állíttatnának a Városmajorba, a Csaba és Maros utcák kereszteződésénél. A történészek szerint ebben az esetben is indokolt lenne a turul áthelyezése.

Tavaly novemberben derült ki, hogy az emlékművön az áldozatok között szereplő Pokorni József, a kerületi polgármester nagyapja aktívan részt vett a nyilas tömeggyilkosságokban, személyesen végzett ki több ártatlan embert, a rettegett Kun páter mellett öldökölt a kerületi kórházépületekben és az Alma utcai zsidó szeretetházban. Csak azért nem lett háborús bűnös, mert az ostrom alatt meghalt. Pokorni Zoltán azonnal levetette nagyapja nevét.

 
Budapest, XII. kerület, turul-szobor (Christo/Wikipedia)
 


Rab László újságírót, a Klubrádió műsorvezetőjét kérdeztük a témáról, mert az ő Mozgó Világban megjelent cikke, tanulmánya mutatta be, hogy kerültek össze a turulszobor feliratain áldozatok és nyilasok. Azt mondta: a feliratok lecserélésével nem oldódik meg a probléma, mert a szobor létesítésének alapgondolata volt hibás. Nem lehet az áldozatokra úgy emlékezni, hogy olyan "hősöket" vésnek rá a talapzatra, akikről kiderült, hogy nyilasok voltak és részt vettek a mészárlásokban. A turulban van a probléma – jelentette ki. Akik részt vettek a második világháborúban emberek legyilkolásában, azokra nem így kell emlékezni – tette hozzá. Szomorú végkifejletnek nevezte az önkormányzat döntését.

Nem tudták, hogy egy egykori nyilasház mellett állítják fel a szobrot, de azóta kiderült, hogy nemcsak Pokorni József, hanem más nyilasok neve is szerepel a talapzatán, olyanoké, akik szintén részt vettek a tömeggyilkosságokban. Akkor mit akarunk, odavinni a gyerekeket minden évben virágokat elhelyezni? – tette fel a kérdést. Hozzátette, nem az ő dolga, hogy megmaradjon-e a szobor, amely nagyon kényes helyen van, de a történész-bizottság nagyon egyértelműen foglalt állást az eltávolítása mellett. A történészek egyébként 17 nyilas párttag nevét találták meg az emlékművön, közülük többen a vérengzések résztvevői voltak.

Arra a kérdésre, hogy miért harcol a kerület vezetése a szoborért, miért nem megy bele az eltávolításába, Rab László úgy válaszolt: itt már megjelenik a meghátrálás, a dolgok beismerésének problémája. Valószínűleg felmérték, mi a politikai kockázata annak, ha egy ilyen, sok embert megmozgató szobrot megfognak egy daruskocsival és elvisznek valahova, akár "szentségtörő" módon a szoborparkba. Hozzátette: nem tudja, hová lehetne elhelyezni az emlékművet, de úgy véli, ha ennyire problémás egy szobor létesítésének háttere, akkor egy politikusnak el kell gondolkodnia azon, hogy ez hibás döntés volt, rossz dolog született, amit meg kell oldani valahogy. De nálunk a megoldás mindig ilyen, meg is csinálják, meg nem is, aztán hátha marad valami politikai haszon belőle – fogalmazott.

Rab László beszélt arról is: cikkében hangsúlyozta, hogy Pokorni Zoltán fideszes kerületi polgármester nem felel az elődei, sem a nagyapja tetteiért, bűneiért. Erre nagyon értelmesen reagált, amikor levette a nagyapa nevét a turul alól, és voltak érzelmei, akiket kinyilvánított, és ezek után ilyen "faramuci" helyzetet eredményező döntésre jutott. Hozzátette, nyilvánvaló, hogy az áldozatok leszármazottai nem vennék jó néven, ha a kerületben, a lakóhelyük közelében máshová helyeznék át a szobrot, mert ez is szóba került.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Reggeli gyors
2020.06.22. 08:20
Műsorvezető: Szénási Sándor