„Klubrádió
Reggeli gyors

Pokorni pár éve nem ment el a zsidó áldozatok emléktáblájának avatására

15/01/2020 15:21

| Szerző: Klubrádió

A XII. kerületben 2015-ben avattak egy emléktáblát a nyilasok által megölt zsidó áldozatok emlékére, akkor Pokorni Zoltán polgármester (és más hivatalos magyar képviselő) se jött el, mondja Mohácsi András szobrászművész, az egyik alkotó, aki a Turul-szobrot eltávolítaná, de először is átnézetné a rajta lévő neveket, hogy gyilkos és áldozat ne kerüljön egymás mellé. 

2020. január 15. Reggeli gyors / részlet, Mohácsi András (20.01.15.)
08:54
00:00

Megrendülten beszélt nyilas nagyapja szerepéről a tömeggyilkosságokban Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere január 13-án, hétfőn este egy megemlékezésen a Maros utcai rendelőintézetben, ahol 1945 januárjában 84 embert mészároltak le a nyilasok. Két másik, közeli helyszínen szintén ártatlan és védtelen emberek százait gyilkolták meg, összesen 328 emberrel végeztek. A megemlékezésről a Mazsihisz honlapja számolt be.

2015-ben is tartottak egy megemlékezést a nyilasok áldozatairól a budai kerületben. Az akkor felavatott emléktábla társalkotója, Mohácsi András szobrászművész beszélt a néhány évvel ezelőtti eseményről a Klubrádióban. A megemlékezést az emléktábla alkotói, helyi lakosként kezdeményezték.

1945 januárjában a nyilasok három helyen hajtottak végre tömegmészárlást a Hegyvidéken. A nyilasok úgy érezték, eljött a pillanat, hogy lakást és aranyat szerezzenek, miközben, ahogy az az emléktáblán is szerepel, a pesti oldalon az előrenyomuló szovjetek már felszabadították a gettót. A nyilasok egyik központja a Városmajor utcában volt, ahol embereket gyilkoltak és kínoztak, ezt a rossz emlékű épületet aztán lebontották, a helyén jelenleg posta és üres telek van. Pokorni Zoltánnak nem jutott eszébe, hogy oda emléktáblát helyeztessen el – mondta a szobrász.

 
Zsidó áldozatok emléktáblája Budapest XII. kerületében, az Alma utca 2. szám alatt; 2015. február 16. (forrás: wikimedia commons)
 


Mohácsi közölte: amikor felállították az emléktáblát az Alma utcában, a zsidó szeretetotthon falán, akkor nem jött el se Pokorni, se a magyar állam, se a főpolgármesteri hivatal képviselői, de eljött az izraeli nagykövet, civilek és az ortodoxia egyes képviselői külföldről. A magyar hivatalos résztvevők hiánya miatt, mint mondta, megszégyenülve érezte magát a szobrászművész.

 
Turul-szobor, XII. kerület
 


A nyilas emlékezet „karbantartásával” szerinte bizonyos problémák vannak a kerületben, ott van ugyanis a Turul-szobor, amelyet Mitnyan György, a Pokorni Zoltán előtti (szintén fideszes) polgármester állíttatott fel engedély nélkül 2005-ben (a fővárosi közgyűlés nem járult hozzá az emlékmű felállításához, csak parkfelújításra, térrendezésre szóló engedélybe ment bele). Felvéstek rá egy névsort, amelyet többen kértek, hogy vizsgáljanak felül a háborús bűnösök miatt, ezt eddig nem tették meg. Mohácsi András szerint ezt a „nyilasmosdató” szobrot el kellene távolítani, de legalábbis az lenne az első, hogy gyilkos és áldozat ne szerepeljen egy névsorban.

Pokorni Zoltán az említett hétfői megemlékezésen azt mondta: „Fontos, hogy áttekintsük a második világháborús emlékmű ügyét, hiszen a turul szimbólum valóban megosztó. Jó szándék vezette az elődömet, amikor úgy döntött, hogy közös emléket állít a katonáknak és az áldozatoknak, de az bizonyos, hogy a választott szimbólum szerencsétlen.”

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors
2020.01.15. 08:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre