„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kutyapárt: Végre megszabadulhatna az önkormányzat a turultól, de nem meri

23/06/2020 21:35

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke szerint itt lenne a remek alkalom, hogy a XII. kerületi önkormányzat megszabaduljon a turul-emlékműtől, de vélhetően nem merik vállalni ennek politikai kockázatát, mert a Fidesz-szavazók egy részének bejön egy ilyen turulszobor. Az MKKP módosítóját ugyan nem fogadták el, mégis bekerülhet a Magyar Tudományos Akadémia abba a testületbe, amely az új emlékművet zsűrizi – erről beszélt Kovács Gergely.

2020. június 23. Megbeszéljük / részlet, Kovács Gergely, MKKP (20.06.23.)
11:24
00:00

Nemsokára szavaznak a XII. kerületi önkormányzatban, hogy mi legyen a turulszoborral, amelyet egy történész-bizottság szerint el kellene távolítani, ráadásul ezt a bizottságot az önkormányzat kérte fel, amely viszont inkább átminősíteni a turult első világháborús emlékműnek.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke és XII. kerületi önkormányzati képviselője azt mondta: amikor Pokorni Zoltán polgármester rokonáról kiderült, hogy ott van a neve az emlékművön, pedig nem kellene ott lennie, akkor arra kérték fel a történészeket, hogy nézzék át, mely neveket kellene levenni és melyeket feltenni. Ennél viszont tovább mentek, és azt is közölték, hogy szerintük le kellene bontani az emlékművet. 

Ennek sok oka van szerinte, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ha a második világháború zsidó áldozataira akarunk emlékezni, akkor a turulnál gyakorlatilag csak jobb megoldások juthatnának eszünkbe ehhez. Ráadásul nagyon rossz helyen van, a közvetlen környezetében található két hely, ahol zsidókat gyilkoltak a második világháború vége felé. Az alapvető hibát 15 éve követte el szerinte az önkormányzat, amikor azt kérte, hogy írják össze a II. világháborúban elhunyt kerületi embereket, így kerültek oda a meggyilkolt zsidók mellett katonák és nyilasok is – mondta. Szerinte ez remek lehetőség lenne az önkormányzatnak arra, hogy „végre megszabaduljon ettől az egész hülyeségtől”, és a történészek javaslatára elvitesse valahova, akár a szoborparkba. De belátja, hogy ezt a politikai döntést nyilván nem merik meghozni.

Kovács Gergely közölte, ezt a testület biztosan megszavazza, átnevezi a turul-szobrot első világháborús emlékművé, leszedik a neveket és épít egy új második világháborús emlékművet 50 millió forintból az önkormányzat. Hogy erre mekkora társadalmi igény lenne, az nem derült ki szerinte, mert a kerületiekkel és az ellenzéki képviselőkkel biztos nem egyeztettek, csak letettek egy kész javaslatot.

Beszélt történészekkel és annyi konstruktívat tudtak kitalálni, hogy legalább ne kövessék el a régi hibát az önkormányzatnál, és a szoborpályázat bírálóbizottságába kerüljön be a Magyar Tudományos Akadémia – az önkormányzat, az egyház és két képzőművészeti intézmény mellé. A bizottsági ülésen a fideszesek azt mondták, hogy az MTA nem kell, de az MMA igen, utóbbit viszont Kovács Gergely nem támogatta. Mégis beterjesztettek és megszavaztak két olyan módosítót, hogy vegyen részt az MTA és az MMA is, plusz a végén is kikérik a tudományos akadémia véleményét, amelynek így nagyobb szerepe lehet, mint a Kutyapárt eredeti verziójában. De ez még csak a bizottság állásfoglalása, nem a képviselő-testületé – tette hozzá.

Szerinte azért sem akarják elvitetni a fideszesek, mert politikai veszteség lenne, de van is olyan szavazói köre a Fidesznek, amelynek bejön egy turulszobor. Volt olyan bizottsági tag is, aki azt mondta, hogy soha semmilyen szobrot nem kellene lebontani (Rákosiét vagy Sztálinét se), és a tálibok szoborrombolásaihoz hasonlította, ha esetleg elvinnék a turult. A Kutyapárt elnöke megjegyezte: ha a polgármester rokonának szerepe nem derül ki, akár még száz évig ott állhatott volna eredeti formájában ez a szobor, pedig négy olyan nyilas neve is szerepelt alatta, aki konkrétan részt vett a tömeggyilkosságokban.

Kovács Gergely beszélt arról is, hogy mivel ez a turul kardot tart a szájában, nem is illik az áldozatokhoz, inkább a katonákhoz. Ezért, és ennek megfelel az új értelmezés, az első világháború katonai hősi halottairól emlékezik majd meg a szobor az átminősítés után. Csütörtökön szavaznak erről a testületi ülésen, amelyet most már közvetítenek is a youtube-on – közölte.

A turulszoborral legutóbb hétfőn foglalkoztunk, akkor Rab László újságíró beszélt arról, hogy szerinte sem megoldás az átminősítés.

Arról is esett szó a műsorban, hogy Kutyapárt új nemzeti konzultációt indít, reagálva a kormányéra. De annak szövege pont ugyanaz, mint amit négy évvel ezelőtt tettek ki, „nagyon figyeltek rá, hogy ne legyen benne munka” - mondta Kovács Gergely. Most a vírus volt a főellenség az elmúlt hónapokban, és lassan veszi vissza a helyet Soros meg a migránsok – tette hozzá. A konzultációban olyan kérdések vannak, mint például „Ön kit utál legjobban?”, vagy „Ön szerint ki miatt sz*r az ön élete?”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Christo/Wikimedia Commons

Megbeszéljük
2020. június 23., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György