„Támogassa
A lényeg

Döntött a Kúria, nem kell eltüntetni a Tiborcz üzlettársát bűnözőnek tituláló bejegyzéseket

19/12/2023 15:12

| Szerző: Klubrádió

Jellinek Dániel az ország egyik leggazdagabb vállalkozójaként speciális közszereplőnek minősül, ezért tűrnie kell azt is, ha súlyosabb jelzőkkel fogalmaznak meg kritikát a tevékenységével kapcsolatban – erre jutott a Kúria ítéletében, amely a Jellinek és Vitézy Tamás közötti, csaknem kétéves pereskedés végére tett pontot, írja a 24.hu.

Jellinek ingatlancégével, a Bohemian Financing Zrt.-vel együtt azért fordult a bírósághoz, hogy eltávolíttassa a Facebookról azokat a bejegyzéseket, amelyekben Vitézy a „bűnöző” és a „maffia” kifejezéseket használva mutatta be, hogyan vesztette el horvátországi ingatlanainak tulajdonjogát. Jellinek annak megállapítását is kérte, hogy a korábban a jobboldali üzleti körökhöz tartozó nagyvállalkozó, az Orbán Viktor családjával távoli rokoni kapcsolatban álló Vitézy Tamás a közösségi oldalán megjelentetett bejegyzésekkel megsértette a becsülethez és a jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. Ezen felül egy-egymillió forint sérelemdíjra is igényt formált maga és a cége számára – foglalta össze a 24.hu.

 
Jellinek Dániel
 
 
 

Vitézy Tamás még két éve ezt írta a NER elitjéről: „Bevett bűnözői, vállalkozói gyakorlat, hogy ha bármilyen sikeres kis- és középvállalkozást irigykedve kiszemelnek, megkívánnak, azt banki, felszámolói, bírói, végrehajtói segédlettel, erre szakosodott ügyvédek garmadával, nyomozók, ügyészek bűnözői részvételével el is veszik, földönfutóvá és minden jogorvoslati lehetőségtől látványosan megfosztva a »volt« tulajdonost. Ez egy jogállamban ugye nehezen hihető, és az érintetteken kívül más nem nagyon látja. Ez egy bejáratott, minden résztvevőt busásan megfizető maffia, melynek haszonélvezői a 100 leggazdagabb magyar listájának első felében hirtelen számottevő gazdasági előélet nélkül felbukkannak, akár saját jogon, vagy mint strómanok. Egy-egy ilyen vállalkozó több száz céget, olykor ezres nagyságrendben üzemeltet egy-két telephelyre bejelentve, és viszonylag szűk létszámmal működtetve. Van ezek között olyan, amelyik 30 -40 ezer kisvállalkozás ellen folytat felszámolást és végrehajtást.”

Hangsúlyozta, hogy a saját, keserű tapasztalatai alapján írta le ezt a gyakorlatot. Vitézynek szállodák, ingatlanok működtetésével és kikötők koncessziós üzemeltetésével foglalkozó cégbirodalma volt Horvátországban, amit szerinte Jellinek Dániel említett cége miatt veszített el.

A 444.hu röviden összegzi: Jellinek Dániel az ország egyik leggazdagabb embere (a Forbes listáján a legvagyonosabb tíz között szerepel), aki Tiborcz Istvánnal is üzletelt, 2020-ban ő vette meg a miniszterelnök vejének Appeninn-részvényeit, míg tavaly márciusban tőle vette meg Tiborcz a Diófa Alapkezelőt. Nyáron a G7 azt is bemutatta, hogyan került 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint Jellinektől Tiborcz birodalmához. A horvátországi üzletről a HVG-nek Jellinek korábban azt mondta, Vitézy horvát cégei csődben voltak vagy felszámolásra jutottak, és ők hitelezőként úgy jártak el, ahogyan mindig is szoktak.

A 24.hu beszámolója szerint Jellinek azzal érvelt, hogy nem állnak kapcsolatban a maffiával, sem egyénileg, sem a cégen keresztül nincs közük „olasz bűnözői csoportokhoz”, nem hajtanak végre bűncselekményeket, a tevékenységüket törvényes keretek között végzik, ezért sértik a jó hírüket a Vitézy által használt kifejezések. Vitézy pedig azzal védekezett, hogy véleményt fogalmazott meg.

A Kúria viszont kimondta, hogy Jellinek közszereplőnek minősül, még ha ez nem kötődik is szorosan politikai vagy közéleti szerepvállaláshoz, mert a gazdasági élet meghatározó szerepelői az ország gazdaságára gyakorolt hatásuknál fogva speciális közszereplők.

"Annak tárgyalása, hogy egy pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás felvásárlása, tulajdonosváltása miként zajlik, milyen folyamatok játszódnak le a háttérben, közérdeklődésre számot tartó kérdések" – fejtette ki a Kúria, hozzátéve, hogy miután Jellinek közszereplőnek minősül, az átlagosnál jobban kell tűrnie a gazdasági tevékenységére vonatkozó kritikát.