„Klubrádió
A lényeg

Demeter Szilárd: "Ha mi úgy döntünk, nagyon könnyen megszűnhet a Sziget Fesztivál"

1/04/2023 08:04

| Szerző: Klubrádió

"A Sziget Fesztivál nagyon könnyen megszűnhet, ha mi a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntünk, hogy a Hajógyári-szigetnek a hozzánk tulajdonba került részein nem engedünk fesztivált rendezni. Onnantól kezdve nemhogy Sziget Fesztivál, hanem semmilyen fesztivál nincs a Hajógyári-szigeten – mondta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Spirit FM-nek.

Demeter Szilárd emlékeztetett, ezt az teszi lehetővé, hogy az általa vezetett Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) hatalmas földterületekkel rendelkezik a szigeten. Kitért arra is, hogy a szervezet az államtól megkapta – műemlékvédelmi épületekkel együtt – a Hajógyári-sziget teljes déli részét és a nyolchektáros területet is, ahol a Sziget Fesztivál ideje alatt a VIP-kemping és a fesztivál pénzügyi bázisa is működik. – Ha mi most nagyon befeszülnénk, akkor azt mondanám, hogy mivel kikerült belőle a magyar tulajdonrész (...), ezért nekünk nem érdekünk ezt a Sziget Fesztivált ilyen szempontból fenntartani.

Demeter Szilárd
 
Demeter Szilárd
 Fotó: Papajcsik Péter
 

De mindehhez hozzátette: „a Sziget Fesztiválnak a teljes kulturális hozadéka sokkal nagyobb annál, hogy én mit szeretnék a nyolc hektárunkon”. 

Demeter Szilárd és stábja  egyébként a sziget déli részén egy új kulturális központot álmodott meg, s ennek elérése érdekében egy új hidat is építenének oda. (A Világgazzdaság és a Népszava nyomán)