„Klubrádió
Esti gyors

"Közröhej tárgya az állami beavatkozás a popzenébe"

24/03/2023 22:19

| Szerző: Klubrádió

Popzenei főiskolát gründolna a Demeter Szilárd-féle zenei tanács; Lázár Domokos zenész azt gondolja, ez olyan terület, amelybe az állam igazából nem tud beavatkozni és ez baromira idegesíti őket. Ez a próbálkozás szerinte nem fog sikerülni és "már most közröhej tárgya az egész".

2023. március 24. Esti gyors / részlet, Lázár Domokos (23.03.24.)
06:26
00:00

Lázár Domokos zenészt, jogászt az Eötvös Károly Intézet kutatóját kérdeztük arról, hogy kell-e egyetemi, főiskolai szintű könnyűzenei képzés, mert a Demeter Szilárd által alapított Petőfi Zenei Tanácsból valami ilyesmi látszik kialakulni.

Az Esti gyorsban azt mondta, vegyesek az érzései; egyrészt a popzenének van akkora múltja, vannak olyan nagy alakjai, adott annyit az egyetemes kultúrához, hogy lehet helye egyetemi képzésben. Sok mindennek, a történetének, az irányzatoknak, vannak elméleti kategóriák, amelyeket tanítanak külföldön is. Miért ne lehetne popzenetörténetet tanítani? – tette fel a kérdést.

De itt mindenki érzi, hogy valószínűleg nem erről van szó – mondta. Az autokratikus rendszerek sajátosságaiban kell keresni a választ arra, hogy miért szül ez ilyen ellenérzéseket sokakban. Azért, mert megint azt lehet érezni, hogy egy olyan területet szeretnének ledominálni, befolyást szerezni fölötte, ahol az állami, hatalmi akaratnak semmi keresnivalója nincs. Sőt, a rockzene főleg arról szól, hogy az ember a fennálló hatalommal szemben a gyengék, a kevésbé reprezentáltak oldalán áll. Valamint a felsőoktatásban meg kell tartani a függetlenséget, és akik ezt a zenei tanácsot alkotják, „nem a kormánytól, a hatalomtól függetlenségnek a mintapéldányai”.

Mindenfajta függési viszony, amely állami pénzektől teszi függővé, hogy egy zenekar mit tehet és mit nem tehet meg, nagyon rossz irányba mutat, az alkotói munka rovására megy – jelentette ki Lázár Domokos. A könnyűzenében szerinte semmilyen szabályrendszert, sztenderdet nem lehet felállítani, Elvis Presley-t vagy a Beatlest említette, akik semmiféle állami hatalmasság, méltóság tanácsaira nem voltak rászorulva, azzal csináltak forradalmat, hogy a fennálló status quóval szemben fogalmaztak meg alternatívát, másik életérzést.

Hangsúlyozta, ha valaki három akkordot le tud fogni a gitáron és van valami autentikus mondanivalója, amit tehetséggel meg tud fogalmazni, akkor kész van az a pop- vagy rockzene, és ehhez nincs szükség tanácsok, főiskolák létrehozására. Természetesen vannak olyan műfajok, amelyekhez nagy zenei tudásra van szükség, de vannak jazztanszakok, klasszikus zenei képzések. Egy pop- vagy rockzenekar megalapításához nem kell más, csak egy garázs, pár erősítő és néhány ember, aki akar valamit állítani a világról.

Azt gondolja, ez olyan terület, amelybe az állam igazából nem tud beavatkozni és ez baromira idegesíti őket. Ez a próbálkozás Lázár Domokos szerint nem fog sikerülni és „már most közröhej tárgya az egész”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra hallgathatja meg.

Esti gyors
2023. március 24., péntek 18:50
Műsorvezető: Selmeci János