„Klubrádió
A lényeg

Budai Gyula szerint Zelenszkij beavatkozik a választásba, az ellenzék mellett

26/03/2022 14:13

| Szerző: Klubrádió

Budai Gyula fideszes képviselő Facebook-oldalán reagált arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-csúcson üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek. Budai szerint "Zelenszkij nyíltan beavatkozik a magyar választási kampányba, a baloldali ellenzék mellett".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön este videón keresztül csatlakozott az Európai Tanács üléséhez. Beszélt Ukrajna esetleges európaiuniós csatlakozásáról, majd felsorolta az EU országait, amelyeknek megköszönte az eddigi segítségét. Amikor Magyarországhoz ért, váratlanul megállt, és megszólította a tanácsban helyet foglaló Orbán Viktor magyar kormányfőt. "Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem" - idézte a 24.hu az ukrán elnököt: „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok”.

Beszélt a Duna-parti holokauszt-emlékműről és arról is, ami Mariupolban történik, majd azt kérte, Magyarország tegye egyértelművé, hogy kivel van, velük vagy Oroszországgal. Zelenszkij szerint nincs ideje a késlekedésnek amikor arról van szó, hogy Magyarország átenged-e a területén fegyverszállítmányt, vagy hogy kereskedik-e Oroszországgal.

Erre reagált Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő, korábbi elszámoltatási biztos is felháborodott Zelenszkij szavain, akárcsak előbb Rákay Philip kormánypárti influenszer, majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki személyeskedést emlegetett.

Budai Gyula úgy értelmezte Zelenszkij szavait, hogy az ukrán elnök az egy hónapja tartó orosz támadás közepette nem segítséget és kiállást kér a magyar kormánytól, hanem beavatkozik a magyar kampányba, mégpedig az ellenzék mellett.