„Klubrádió
A lényeg

Brüsszel és Katar között gyakorlatilag légihidat létesítettek a magyar honvédség gépei

14/12/2022 14:42

| Szerző: Klubrádió

A katari foci-vb keddi elődöntője előtt kisebb magyar repülőflotta indult a Perzsa-öböl menti országba. A kormány tagjai által rendszeresen használt, de a honvédség kötelékébe tartozó 606-os lajstromjelű Falcon gép kedd délelőtt landolt a katari főváros repterén, kora délután pedig az OTP-hez tartozó két magángép is követte (Csányi Sándor OTP-elnök a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is), majd megérkezett a többnyire Mészáros Lőrinc útjait teljesítő OE-LEM jelű luxusgép is – írja a 24.hu.

Orbán Viktor kedden Katarba utazott, hogy a helyszínen, a VIP-páholyból nézhesse meg a labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjét, melyet Argentína és Horvátország játszott. Szerdától kezdődően viszont Brüsszelben is fontos események zajlanak: 14-én az EU-ASEAN (az ASEAN a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) csúcs, majd csütörtökön az uniós állam- és kormányfők részvételével az Európai Tanács ülése lesz.

A jelek szerint mindkét nap eseményei fontosak a magyar kormány számára, Brüsszel és Doha között ugyanis gyakorlatilag légihidat létesítettek a magyar honvédség gépei – írja cikkében a portál.

A foci-vb keddi mérkőzése előtt kisebb magyar repülőflotta indult a Perzsa-öböl menti országba. A kormány tagjai által rendszeresen használt, de a honvédség kötelékébe tartozó 606-os lajstromjelű Falcon gép kedden délelőtt landolt a katari főváros repterén, kora délután pedig az OTP-hez tartozó két magángép is követte (Csányi Sándor OTP-elnök a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is), majd megérkezett a többnyire Mészáros Lőrinc útjait teljesítő OE-LEM jelű luxusgép is.

Dassault Falcon 7X repülőgép a kecskeméti katonai repülőt?
 
 Dassault Falcon 7X katonai repülőgép száll fel a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2020. június 9-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor
 

A miniszterelnök minden valószínűség szerint ez utóbbi gépek valamelyikének a fedélzetén utazhatott, mert az állami gép indulása idején még Budapesten tartózkodott – írja a 24.hu. A meccs után a Falcon 606-os újra útnak indult, ezúttal Brüsszelbe repült. Nem sokkal korábban pedig egy másik honvédségi luxusjet, a Falcon 607-es épp Brüsszelből érkezett meg Dohába, fedélzetén Szijjártó Péter külügyminiszterrel, aki Facebook-oldalán már közzé is tette a legújabb tárgyalásairól szóló fotósorozatát.

A két magyar katonai Falcon, amelyekről hivatalosan beszerzésük óta állítják, hogy nem kormánygépek, alig néhány perccel kerülte el egymást Katar légterében.

A Mészároshoz köthető OE-LEM lajstromjelű Bombardier a kedd délutáni dohai landolás után Katar is Dubaj között ingázott, kétszer is megtéve a távot.

(Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor)