„Klubrádió
A lényeg

Bolsonaro több ezer híve támadta meg az állami épületeket

9/01/2023 07:09

A választásokon vesztes Jair Bolsonaro volt brazil elnök pár ezer rajongója rohamozta meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét. A tömeg áttörte a rendőrségi kordont, és Luiz Inácio Lula da Silva januárban hivatalban lépett elnök szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban.

Lula fasisztáknak, illetve fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni. A lázongók behatoltak az előtérbe, és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, bezúzták az ablakok üvegeit.

Brazil belpolitika
 
Illusztráció
 
Brazíliaváros, 2022. december 12. Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök mellett tüntetnek támogatói a brazíliavárosi Alvorada-palota előtt 2022. december 11-én. Bolsonaróval szemben baloldali ellenfele, Luiz Inacio Lula da Silva győzött az elnökválasztás október 30-i második fordulójában. MTI/EPA/EFE/Andre Borges
Fotó: Andre Borges
 

 

A rendőrség könnygázzal oszlatott. A brazil hírügynökség szerint a katonai rendőrség egyik helikopteréről villanógránátokat és könnygázgránátokat dobtak a tüntetők közé, illetve a nemzeti gárda, valamint a hadsereg első alakulatai már megérkeztek az elnöki palotához.

"Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amelyeket a törvény szigorával kell megtorolni" - hangsúlyozta Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke. "Beszéltem telefonon Ibaneis Rochával, a szövetségi kerület kormányzójával, akivel egyébként is állandó összeköttetésben vagyok. A kormányzó tudatta velem, hogy az egész rendőrségi apparátus arra összpontosít, hogy úrrá legyen a helyzeten" - tette hozzá közleményében Pacheco.

A kongresszust követően az aktivisták a legfelsőbb bíróság épületét is megrohamozták. A G1 hírportál tudomása szerint itt is bezúzták az ablakokat, illetve behatoltak az előcsarnokba. A helyi sajtóban megjelent felvételeken később a Planalto-palota kormányzati székhely folyosóin, és irodáiban lehetett látni a tüntetőket.

A kormányzati épületekbe behatolók között sokan sárga színű ruhába voltak öltözve, brazil zászlókat lengettek. A történtek nyomán Ibaneis Rocha kormányzó elrendelte a főváros közbiztonsági miniszterének, Anderson Torresnak a menesztését. Bolsonaro már korábban Floridába távozott, írja az MTI.