„Támogassa
A lényeg

"Boldog kib*szatja a pályázataidat, ha nem működsz együtt" – mondta a koronatanú a volt fideszes képviselő tárgyalásán

7/03/2024 15:18

| Szerző: Klubrádió

Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő és társai korrupciós ügyének tárgyalásán a koronatanú azt mondta: "Igen, fogadtam el, és kértem is pénzt, javaslom ezt a képviselőnek is, vallja be, és könnyebben szabadul ebből az ügyből".

Szerdán folytatódott Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő és társai korrupciós ügyének tárgyalása. A vád szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is, mindezekért pedig pénzt kaptak vissza a vállalkozóktól.

Tanúként hallgatták meg Nagy Szilárdot, volt kengyeli fideszes polgármestert, aki egy vádalku keretében borította az ügyet 2019-ben a kecskeméti ügyészségen – írja tudósításában a Telex. Nagy megismételte, amit már korábban is elmondott arról a találkozóról, amikor Kétpón a városháza épületébe rendelték be a környékbeli települések polgármestereit, akikkel – miután le kellett adniuk a telefonjaikat – félórás váltásban beszélték át, mire pályázhatnak, és mire pályázzanak, hogy aztán nyerjenek is. Ahogy azt a találkozót is felelevenítette, amikor Boldoggal egy termálfürdő medencéjében kellett beszélni fürdőgatyában, ahol állítása szerint Boldog azt mondta neki, ha pénzre van szüksége, neki szóljon, ne kavarjon a háta mögött másokkal.

Nagy állítása szerint a TOP-os pályázatok átbeszélése után Boldog jelezte, hogy meg fogja majd keresni egy ember, és vegye úgy, hogy amikor vele beszél, akkor Boldoggal beszél, és majd az illető elmondja a részleteket, hogyan kell csinálni mindent.

„Én elfogadtam a feltételeket, ha ez az ára, hogy fejlődjünk, akkor csináljuk. Egyébként is így működött ez a rendszer, többször jártak nálam ismeretlen, kormányzati kapcsolatokra hivatkozó intézők, szóval ismertük a rendszert ami a visszaosztásra épült” – fogalmazott a volt polgármester, aki elismerte, maga is szeretett volna részesülni ezekből a visszaosztásokból.

Nagy azt állította, hogy miután Boldog embere megkereste, és elmondták, hogy kiket kell meghívniuk a TOP-os projektek lebonyolítására, közülük ki fog nyerni, és miután emailben megkapta azt is, hogy milyen cégeket kell meghívni, és azok közül ki fog nyerni, akkor jelezte ennek az embernek, hogy szeretne helyi vállalkozásokat bevonni ezekbe a projektekbe. Elismerte, hogy azért tette ezt, hogy ő is részesülhessen a visszaosztott pénzekből. Elmondása szerint azt a választ kapta erre, hogy „Boldog kibaszatja a pályázataidat, ha nem működsz együtt.

„Nem tagadom, hogy hibáztam. Én csak élni szerettem volna, mint egy polgármester, és besimulni abba a rendszerbe, ami a korrupcióra épül. Igen, fogadtam el, és kértem is pénzt, javaslom ezt a képviselőnek is, vallja be, és könnyebben szabadul ebből az ügyből” – mondta Nagy (akinek később megromlott a viszonya Boldoggal) az egyik vádlott védőjének kérdésére.

Visszahívta tanúskodni a bíróság Berec Zsoltot, aki  a vádban megfogalmazott bűncselekmények idején a megyei közgyűlés alelnöke volt, és aki a sokat emlegetett kétpói polgármesteres, telefonmentes találkozókon is ott ült, és aki tartotta a kapcsolatot a polgármesterekkel. „Továbbra sem emlékszem, lassan a sajtóból többet tudok, mint amire emlékszem, mondtam, nagyon halványak az emlékek (…) ültem a laptopomnál, az volt előttem, teljesen mással foglalkoztam, megérkeztem, amikor vége volt a megbeszélésnek, elmentem” – fogalmazott a bíróságon.

Boldog Istvánra az ügyészség hat év letöltendő börtönt kért. Boldog, aki 2010-től volt országgyűlési képviselő, a 2022-es választáson már nem indult.