„Klubrádió
A lényeg

Belső vizsgálat Böjte Csaba gyermekotthonában

2/07/2022 18:03

A Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítványnál belső vizsgálatot rendelt el az Erdélyi Ferences Rendtartomány – jelentette be Urbán Erik, a ferencesek erdélyi tartományfőnöke.

 

Az Erdélyi Ferences Rendtartomány kiáll a gyermekotthonok alapítója, Böjte Csaba mellett, ugyanakkor belső vizsgálatot indítanak, hogy ne fordulhassanak el hasonló esetek, mint amilyenekről a napokban volt szó: 30 évnyi börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik korábbi nevelőjét, K.Sz.-t, aki tíz éven át zaklatott szexuálisan és bántalmazott gyerekeket rendszeresen az alapítvány két Hargita megyei otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott. Azóta a bírósági ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be.

Böjte Csaba maga is reagált a hírekre, a Magyar Hangnak úgy nyilatkozott, hogy "Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer".

Urbán Erik rendtartományi főnök elmondta, hogy rendszeresen konzultált az ügyről Böjte Csabával, és elmondta, hogy „egyetlen, eléggé el nem ítélhető bűnös gaztettei a harminc év minden napjának minden jó cselekedetét, sok ártatlan, önzetlen ember áldozatos munkáját, a felépített védőháló egészét nem teheti semmissé”. Az őszig tartó vizsgálat befejeztéig Urbán arra kérte Böjte Csaba ferences szerzetest, hogy ne nyilatkozzon a sajtónak.

A témáról pénteken Szlankó Violával, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetőjével beszélgettünk.

2022. július 01. Reggeli gyors - részlet 2022.07.01. Szlankó Viola
12:03
00:00