„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyermekotthoni erőszak: traumatizált gyerekeket manipulálnak

1/07/2022 11:11

A napokban derült csak ki, hogy Böjte Csaba nevével fémjelzett dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottja évekig zaklatta szexuálisan a rábízott gyerekeket. Hogy ez miért nem derült sok éven keresztül? Hogy miképpen kerülhet be egy ilyen típusú bűnöző a gyerekvédelembe, és hogy mit élnek át a gyerekek, arról Szlankó Viola beszélt a Reggeli gyorsban, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője.

2022. július 01. Reggeli gyors - részlet 2022.07.01. Szlankó Viola
12:03
00:00

Harminc évet kapott az a férfi, aki 2007 és 2017 között rendszeresen szexuálisan és fizikailag bántalmazta a rábízott gyermekeket a Szent Ferenc Alapítvány két Hargita megyei intézményében. "Ezekhez a hírekhez nem lehet hozzászokni" - mondta Szlankó Viola gyeremkvédelmi szakember a Reggeli gyorsban, ő maga is elszörnyedve olvasta a híreket, de hozzátette, aki a gyermekvédelmi szakellátásban jártas, az tudja, hogy a gyermekvédelmi rendszer olyan hibákat is rejt, hogy "sajnos ilyen esetek előforulhatnak".

gyerekbántalmazás
 
Illusztráció
 

 

Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy ahol ekkora kockázata van az ilyen típusú bűncselekményeknek, mit lehet tenni ellene. A szakember szerint van egy pszichológiai és egy gyerekvédelmi jelzőrendszeri dimenziója a kérdésnek. A pszichológiai része, hogy "a gyerekvédelembe került gyerekek "érzelmileg kiszolgáltatottak, sérülékenyek. Vagy ki kellett őket emelni a családból, vagy a család kérésére kerültek gyerekvédelmi gondoskodásba. "Ők érzékenyek, traumatizáltak, ezért figyelemre, gondoskodásra vágynak" - mondta Szlankó Viola.

Ezzel van összefüggésben, hogy miért nem szólnak: "tudni kell, hogy ezek a gyerekek nagyon vágynak a kapcsolódásra, a figyelemre. Ezek a bántalmazó áldozatdinamikák úgy épülnek fel, hogy nem egysíkúak. Van egy olyan pozitív része is, hogy a gyerekek megkapják a vágyott figyelmet" - amihez Szlankó Viola hozzátette, hogy természetesen nem a szexuális kizsákmányolásra utal, hanem arra, hogy az adott nevelő sokszor odafigyel rá, odafordul a gyerek felé.

A másik, a gyermekvédelmi intézményrendszeri része, ami azt jelenti, hogy "be vannak-e iktatva azok a folyamatok, hogy csökkentsék az ilyen helyzetek esélyét, mint például a megfelelő szűrés". Szlankó szerint az ominózus intézményrendszerben önkéntesek a gyerekfelügyelők, míg a magyar rendszer szofisztikált, és előír hozzá egy specifikus végzettséget, továbbá szűrés is van. Ugyanakkor szerinte nehéz kiszűrni egy ilyen személyiséget, ezért "időről-időre monitoring funkciók is kellenek", továbbá, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy mik a jogaik, hol vannak a határok, és ha valaki megsérti a határt, akkor rendelkezésre álljanak bizalmi személyek, akiknek lehet szólni.

Szlankó Viola elmondta, hogy a test határainak a védelme, a szexuális integritás védelme már egy kis gyereknek is megtanítható.

A műsorban megkérdezték Böjte Csaba közleményéről, aki azt kérdezte, hogy hogyan nem vették észre ezt a bűnt? SZlankó Viola azt is sokkolónak nevezte, hogy ilyen esetben a kollégák gyakran azt nyilatkozzák, hogy "az elkövető az egyik legjobb nevelő volt, hogy példamutató módon viselkedett, hogy soha nem gondolták volna ezt róla". Mint mondta, a bántalmazó magatartásnak "két arca van", gyakran manipulatív és taktikus módon vannak benne a szakemberek.

A bántalmazás is fokozatosan történik, "nem egyik-napról a másikra történik az erőszak", hanem egy alapos érzelmi kapcsolat után, ami lehet egy simogatás, és így halad tovább. A gyerek sem tudja mindig a határát, és sokszor a gyerekekkel "van egy cinkosság, bennük is keletkezik szégyenérzet, és ők sem szólnak sokszor emiatt".