„Klubrádió
A lényeg

Böjte Csaba reagált a gyerekeket szexuálisan is bántalmazó nevelő ügyére

29/06/2022 21:13

| Szerző: Klubrádió

"Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer" – mondta Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. Az alapítvány két Hargita megyei otthonában bántalmazta szexuálisan és fizikailag a gyerekeket egy nevelő az ügyészség szerint.

Harminc év végrehajtandó börtönre ítélte alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott – számolt be a Transtelex szerdán.

A Magyar Hangnak sikerült elérnie a népszerű ferences rendi szerzetest, Böjte Csabát, az alapítvány vezetőjét. Szerinte a most 30 évre ítélt korábbi nevelő "rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit". Hozzátette: az ügynek komoly tanulságai vannak, hiszen az érintett gyerekek életre szóló traumát szenvedtek el. Ezért gondoskodtak számukra pszichológusok segítségéről.

Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer – fogalmazott Böjte Csaba a lapnak.

(Kiemelt kép: MTI/Biró István)