„Köszönjük,
A lényeg

Harminc évre ítéltek egy nevelőt, aki tíz éven át erőszakoskodott gyerekekkel Böjte Csaba-féle otthonokban

29/06/2022 13:48

| Szerző: Klubrádió

Harminc év végrehajtandó börtönre ítélte alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott – számolt be a Transtelex.

A Dévai Szent Ferenc Alapítványt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes hozta létre. A gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Csaba testvér és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően mára már több mint 2500 gyermek nevelkedik az intézmény otthonaiban. A dévai Szent Ferenc Alapítvány magyarországi és romániai közpénzekből, illetve magánadományokból működik – írja az ügyről részletesen beszámoló Transtelex.

A vádirat szerint a jelenleg 35 éves K. Sz. 36 bűncselekményt követett el tíz év alatt, 2007 és 2017 között, előbb a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a Kászonaltíz községhez tartozó kászonimpéri Szent Katalin Otthon nevelőjeként a rábízott gyermekek ellen. Tizenöt sértettről tudni, mindannyian fiúk, és mindegyikük kiskorú volt (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) az elszenvedett szexuális és fizikai abúzusok idején. A vádlott fellebbezhet.

Az ügyészek szerint a vádlott két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet „megrontott”, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt. A kiskorúak egy részének több típusú – szexuális és fizikai – abúzust is el kellett szenvednie az akkori nevelőjétől, derül ki a vádiratból. A cikkben hozzáteszik, hogy a volt nevelő a többi között orális szexre és nemi szervének simogatására kényszerítette a gyerekeket, illetve többüket ütlegelte rendszeresen, köztük egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút is.

A Transtelex szerint a romániai gyermekvédelmi intézményekben precedens nélküli a bűncselekménysorozat, amellyel a Nobel-békedíjra is felterjesztett, köztiszteletnek örvendő Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát vádolják az ügyészek.

A Szent Ferenc Alapítvány humán erőforrásért felelős munkatársa, Kacsó Katalin a lap kérdésére elmondta: Böjte Csaba atya személyesen jelentette fel egy pszichológussal együtt a férfit a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál, „amikor felmerült az első gyanú” vele kapcsolatban.

Az erdélyi portálnak név nélkül nyilatkozott a Szent Ferenc Alapítvány egy munkatársa. Az illető önkéntesként kezdett dolgozni az alapítvány egyik intézményében, több hónap után megkérték, hogy maradjon, és munkaszerződést kötöttek vele. Azt mondta, nem általános szabály ugyan, de rendszerint az önkéntesek közül veszi fel az alapítvány a főállású nevelőket, állásinterjú nincs, az alkalmazásnak nem feltétele a szakképesítés és egy esetleges pszichológiai teszt sem.

„Hozzám is küldtek olyan embert, akinek már az első napja után, este azt kellett mondanom, hogy távozzon tőlünk, mert szerintem elmebeteg volt, és alkalmatlan a feladatra” – mondta.

(Kiemelt kép: geralt/Pixabay)