„Klubrádió
A lényeg

Bayer reagált Ungvárynak, szerinte a "globalisták elleni harc" miatt került elő nagyapja nyilas múltja

29/01/2024 17:02

| Szerző: Klubrádió

Bayer Zsolt szerint azért most lett érdekes nagyapja nyilas és ÁVH-s múltja, mert "harc van (...) szuverenisták, a nemzetállam hívei, a kurucok, illetve a globalisták, a nemzetállam elárulói, a labancok között. Az Ungváry Krisztiánnak írott válaszában gyurcsányozott is egyet.

A Magyar Nemzetben reagált Bayer Zsolt kormánypárti publicista Ungváry Krisztián történész videójára és a Telexen megjelent cikkére.

Ungváry Krisztián a többi között arról számolt be, hogy Bayer nagyapja, Gyimes Károly nyilas párttag, sőt pártvezető és a kiskőrösi gettó orvosa volt, aki betanította testüregi, így például hüvelyi motozásra a kiskőrösi gettó személyzetét. (Ez a holokauszt idején kizárólag Magyarországon elterjedt, gumikesztyűt és fertőtlenítőt is mellőző, megalázó, fertőzésveszélyes szokás nem volt kötelező, mégis alkalmazták.)

A másokat nácikomcsizó Bayer a nagyapjáról korábban azt emelte ki, hogy embereket mentett, és mégis meghurcolta az ÁVH, végül pedig négy hálás zsidó mentette ki az Andrássy út 60-ból – de ez Ungváry szerint nem fedi a valóságot. Az elszámoltatást megúszó Gyimes aztán az ÁVH besúgója lett, egészen a haláláig jelentett, az átlagosnál többször.

A publicista hétfőn viszont azt írta: „Alig-alig tudtam minderről valamit. Illetve annyit tudtam, amennyit 2016-ban nyilvánosságra hoztam. S tévedés, hogy kikértem volna a nagyapámra vonatkozó iratokat, soha nem kértem ki, ez már 2016-ban is tévesen jelent meg, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, ahogy más sem. Mert akkor, amikor nagyapám általam akkor ismert dolgait nyilvánosságra hoztam, idestova nyolc éve, süket csend fogadta a »hírt«. Kutyát nem érdekelt – eddig.”

Fenntartja korábbi állítását, hogy az embert meghatározza a családja, csakhogy azt írta, ő alig találkozott a nagyapjával, akit írásaiban korábban nagyra tartott. Hozzátette, darabra megszámolta, hogy négyéves kora után, amióta vannak emlékei, hússzor látta a nagyapját.

Úgy folytatta: az emlékek, amiket eddig megírt a nagyapjáról, valójában nem a saját, hanem a szüleinek az emlékei, amiket nincs oka kétségbe vonni. Ungváry cikke után Bayer a nagyapjára most így gondol: „Iszonyodom attól a nagy, erős, csöndes embertől, aki a nagyapám volt, és akiről emlékem is alig van mindezeken kívül. S ami van, családi legendák sora csupán.”

Bayer ugyanakkor nem hagyta ki, hogy ne gyurcsányozzon-dobrevezzen egyet, hiszen utalgatva az Apró-villára, azt is írta: „Mert ilyen az élet, hogy nekem is vállalnom kell ezt. Ezt az iszonyodást. Még akkor is, ha nem én élek zsidóktól elrabolt budai villában, amit a kommunista tömeggyilkos nagyapámtól örököltem.”

A válaszcikk későbbi részében pedig egyenesen harcot hirdetett: „S ígértem azt is, megpróbálom megfejteni, miért most, nyolc év után lett érdekes anyai nagyapám, dr. Gyimes Károly múltja. Azért, mert harc van. Háború van. Küzdelem van. A szuverenisták, a nemzetállam hívei, a kurucok, illetve a globalisták, a nemzetállam elárulói, a labancok között.

Ők azt szeretnék, hogy ez a harc a múltról szóljon. De nem. Ez a harc a jelenről szól. És most, lent a padlón, iszonyodva, nagyapám sorsával a hátamon erősebbnek érzem magam, hogy folytassam ezt a harcot. Ezt köszönöm Ungváry Krisztiánnak, annak ellenére, hogy őt teljesen más motiválta, amikor bement a történeti hivatalba. Mindaz, amit kikutatott, a nagyapámról szól, és a család véres-verejtékes gyötrelme lesz feldolgozni. Ez a dolog érzelmi része. Amit pedig megírt, az rólam akar szólni – s az én politikai közösségemről. Itt pedig nincsen érzelem. Csak a jéghideg elhatározás: menni kell tovább ezen az úton, hogy elkerüljük a poklot.”

A Magyar Nemzet fenyegető hangnemben reagált arra, hogy Ungváry Krisztián történész Bayer Zsolt publicista nagyapjának nyilas és ÁVH-s múltjáról tett közzé dokumentumokat. A kormánypárti lap szerint ők majd Ungváry családjának "néznek utána".

(forrás: 444.hu, hvg.hu)